České dráhy nasadily v Praze a Středočeském kraji první jednotky CityElefant s Wi-Fi

Jednotka CityElefant na Negrelliho viaduktu. Foto: České dráhyJednotka CityElefant na Negrelliho viaduktu. Foto: České dráhy

Součástí úprav je nové čalounění sedaček nebo výměna podlahy.

Cestující v prvních deseti elektrických jednotkách CityElefant v Praze a Středočeském kraji mohou nově využívat ve vlaku zásuvky k dobíjení elektroniky nebo připojení k Wi-fi. České dráhy zařadily do provozu prvních deset jednotek řady 471 po částečných úpravách.

Jde o změny, které vyplývají z desetileté smlouvy dopravce s Prahou a Českými drahami. Celkem projde úpravou 70 jednotek. „Wi-Fi je nyní vybaveno deset souprav a instalace do dalších bude postupně pokračovat v průběhu celého roku, aby nebyla omezena disponibilita těchto velmi intenzivně využívaných jednotek. Do konce roku tak plánujeme vybavit všech 70 pražských souprav,“ řekl ředitel Regionálního obchodního centra ČD v Praze Jakub Goliáš. Práce probíhají v rámci vyvazovacích oprav jednotek v DPOV.

Přečalounění i nové displeje

Dopravce i objednatelé doufají, že tato změna přinese zatraktivnění cestování vlakem. U jednotek probíhají i další vylepšení.  Jedná se například o úpravy dveří, kdy jsou vnitřní ovládací tlačítka přemístěna z rámu dveří přímo na křídla dveří a jsou doplněna o funkci předvolby. To umožňuje cestujícím navolit otevření dveří ještě před zastavením vlaku a zrychluje výstup a nástup cestujících.

Dosazovány jsou i nové vnější informační displeje s LED technologií. Dále pak také probíhá výměna podlahových krytin a přečalounění sedadel. Tyto úpravy jsou již provedeny na 12 jednotkách tohoto typu. V příštích letech dostanou vozidla také nejmodernější zabezpečovací systém ETCS.

České dráhy v současnosti provozují celkově 82 patrových bezbariérových vlaků CityElefant. Z toho 70 jich obsluhuje linky Pražské integrované dopravy a 12 jednotek je nasazováno na spoje v Moravskoslezském kraji. Vlaky nabízí až 310 míst k sezení a ročně najezdí okolo 13 milionů kilometrů.

Již od loňského roku probíhají modernizace obdobného rozsahu i u motorových vozidel řady 810 a 814 RegioNova, které obsluhují linky v okolí pražské metropole. Do konce roku 2022 plánujeme postupně vybavit Wi-Fi, zásuvkami pro dobíjení drobné elektroniky a dalšími prvky výbavy více než tři desítky vlaků těchto řad.

Jednotka CityElefant na Negrelliho viaduktu. Foto: České dráhyInteriér 1. třídy v jednotce CityElefant. Foto: České dráhyInteriér 2. třídy v jednotce CityElefant. Foto: České dráhy
Tagy 471 České dráhy CityElefant DPOV PID praha Pražská integrovaná doprava Středočeský kraj
70 komentářů