České dráhy objednaly dalších deset motorových jednotek, budou jezdit na Plzeňsku

Jednotka řady 847 od Pesy Bydgoszcz pro České dráhy dorazila na zkušební okruh. Foto: VUZJednotka řady 847 od Pesy Bydgoszcz pro České dráhy dorazila na zkušební okruh. Foto: VUZ

Jednotky pro Plzeňsko mají začít jezdit v roce 2024, začíná jejich testování v Česku.

České dráhy podruhé využily opci z rámcové smlouvy na dodávku nových motorových jednotek 847 pro regionální tratě. U polského výrobce PESA Bydgoszcz objednaly dalších deset jednotek pro provoz na Plzeňsku. Hodnota zakázky je 900 milionů korun.

Vyplývá to z informací na profilu zadavatele. Nákup dalších jednotek potvrdil člen představenstva Českých drah Jiří Ješeta. Naposledy dopravce objednal 33 jednotek v prosinci 2021. Celkem mají České dráhy objednaných 76 jednotek. První má dorazit během dnešního dne na testování na zkušebním okruhu VUZ. „Dle smlouvy mají být dodány ve druhé polovině roku 2024 s tím, že od prosince 2024 k zahájení jízdního řádu 2025 mají být k dispozici všechny,“ řekl Ješeta.

Jednotky řady 847 výrazně promění regionální dopravu v Česku v příštích letech. České dráhy mají již jasno, kam je budou nasazovat. Z první objednávky 33 jednotek míří deset do Středočeského kraje, po sedmi do Jihočeského a Pardubického kraje, devět na Vysočinu. Podle smlouvy mají jezdit do prosince letošního roku. „Zatím není jisté, zda se to u všech podaří. PESA indikuje různá zpoždění v řádu měsíců,“ dodal Ješeta. Druhá objednávka na 33 jednotek je kompletně pro Královéhradecký kraj, dodávky jsou rozvrženy od roku 2024 do roku 2027. Posledních deset je pro Plzeňský kraj, kde České dráhy získaly ve veřejné soutěži novou smlouvu pro provozní soubor Plzeňsko.

Čtyři různé barvy

Kromě korporátních barev Českých drah budou jezdit jednotky 847 i ve třech dalších barvách. Hotová je již jednotka v barvách Pražské integrované dopravy, svoji verzi bude mít i Pardubický a Plzeňský kraj.

České dráhy uzavřely v roce 2020 rámcovou smlouvu na 160 jednotek. Jednotka vychází na 90 milionů korun. Nové jednotky budou již z výroby vybaveny evropským zabezpečovačem ETCS, nabídnou prostorný interiér, 115 míst k sezení, klimatizaci, bezbariérový přístup, wifi nebo zásuvky pro dobíjení drobné elektroniky.

Tagy 847 České dráhy DMU 120 Pesa Bydgoszcz provozní soubor Plzeňsko
102 komentářů