dkv-spojujeme

České dráhy nasadily poprvé do provozu zánovní vozy Stadler RS1 koupené v Německu

Motorový vůz Stadler RS1 v Postoloprtech. Foto: České dráhyMotorový vůz Stadler RS1 v Postoloprtech. Foto: České dráhy

Dovezené motorové vozy mají jezdit v Ústeckém a Pardubickém kraji.

Cestující na lince U11 z Loun do Postoloprt čeká od dnešního dne částečná změna nasazovaných drážních vozidel. České dráhy dnes na linku vyjely s prvním z 22 motorových vozů Stadler RS1, které dopravce loni koupil v Německu.

Po včerejších zkušebních jízdách je nasazován první motorový vůz řady 841 již pravidelně. Zatím jen z Loun do Postoloprt kvůli výluce Louny – Libochovice. Po jejím skončení budou jezdit po celé délce linky až do České Lípy. „Dle probíhajících jednání s Ústeckým krajem by zde od prosince 2022 mohlo celkem devět již modernizovaných vozidel plně nahradit RegioNovy, které na lince jezdí nyní. Další dvě poté nabízíme kraji pro linku U6 mezi Lovosicemi a Teplicemi v Čechách,“ řekl mluvčí Českých drah Robert Pagan. Vozidla zatím vyjela v původním laku německého dopravce SWEG Hohenzollerische Landesbahn.

V rámci plánované modernizace bude do vlaků ještě dosazena Wi-Fi a upravený audiovizuální informační systém. Dále ČD poptávají instalaci klimatizace, elektrických zásuvek, přečalounění sedaček a přelakování skříně vozidel.  Soutěž zatím stále běží.

Druhá polovina dovezených motorových vozů by se měla objevit v Pardubickém kraji. „Nákup zánovních nízkopodlažních vozidel pro regionální železnici je v poslední době de facto jediným způsobem, jak obměnit vozový park a zároveň výrazně nezvýšit cenu za kilometr. Kapacitně obdobné vozy se již prakticky nové nevyrábějí, a proto jdeme cestou odkupu zahraničních vozidel, která byla v tomto konkrétním případě dříve v provozu na regionálních tratích v Německu,“ řekl Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele Českých drah.

Motorový vůz Stadler RS1 v Postoloprtech. Foto: České dráhyMotorový vůz Stadler RS1 v Postoloprtech. Foto: České dráhyMotorový vůz Stadler RS1 v Postoloprtech. Foto: České dráhy
Tagy České dráhy RegioSpider Stadler RS1 U11 U11 Postoloprty - Česká Lípa Ústecký kraj
157 komentářů