České dráhy letos převezmou dalších 12 lokomotiv Siemens Vectron

Lokomotiva Siemens Vectron v polepu Českých drah. Foto: ČDLokomotiva Siemens Vectron v polepu Českých drah. Foto: ČD

Tucet Vectronů bude leasingovou společností RSL postupně předáváno letos od května do konce roku.

České dráhy letos převezmou dalších 12 lokomotiv Siemens Vectron. Půjde o pronájem od leasingové společnosti RSL, se kterou mají dráhy smlouvu na zajištění 50 lokomotiv. Smlouva se završí příští rok převzetím posledních 22 strojů.

„Moderní interoperabilní lokomotivy jsou vybaveny zabezpečovacím systémem ETCS. Využijeme je k náhradě neperspektivních řad na koridorech, kde začne od 1. ledna 2025 výhradní provoz pod dohledem ETCS. Půjde hlavně o relace Praha – Brno – Budapešť, Praha – Ostrava nebo Praha – České Budějovice – Rakousko,“ uvedl náměstek pro osobní dopravu Jiří Ješeta.

Tucet Vectronů bude leasingovou společností RSL postupně předáván letos od května do konce roku.

České dráhy v současnosti provozují 27 lokomotiv Vectron od leasingových společností ELL (10) a RSL (16). V majetku ČD je jediný Vectron: čtyřsystémový stroj, který jezdí v barvách Výzkumného Ústavu Železničního.

Stroje pokrývají především provoz linky Berliner Praha – Berlín – Hamburk/Kiel, Slovácký expres v úseku Praha – Staré Město u Uherského Hradiště, Západní expres a Krušnohor v úsecích Praha – Plzeň – Cheb a Cheb – Ústí nad Labem společně s netrakčními jednotkami InterJet.

České dráhy také budou prvním zákazníkem Siemensu, který koupí Vectrony pro rychlost 230 km/h. Dráhy objednaly 50 těchto lokomotiv, s nasazením do provozu s cestujícími se počítá v roce 2025. Jezdit by měly mimo jiné s netrakčními jednotkami ComfortJet na spojích do Hamburku, Štýrského Hradce a Budapešti.

Tagy České dráhy RSL Siemens Vectron
60 komentářů