České dráhy hledají šéfa ve výběrovém řízení, zpřísnily podmínky

Railjet mezi Brnem a Adamovem u bílovických tunelů. Foto: České dráhyRailjet mezi Brnem a Adamovem u bílovických tunelů. Foto: České dráhy

Zpřísnění podmínek spočívá především ve velikosti firmy, z jejíhož vedení musí adept prokázat zkušenosti.

České dráhy vypsaly výběrové řízení na předsedu představenstva a generálního ředitele v jedné osobě. Stalo se tak po rezignaci Ivana Bednárika, který koncem února dráhy opustí. Naposledy hledal státní dopravce šéfa pomocí otevřeného výběrového řízení v létě 2019, kdy se do vedení dostal Václav Nebeský. Oproti tehdejší době dozorčí rada nyní zvýšila nároky.

„Hledáme silnou osobnost, schopného manažera, který bude pracovat na zachování stability národního dopravce a udrží jeho pozici na otevřeném železničním trhu. Je to určitě výzva, protože bude řídit jednu z největších firem v republice,“ uvedl předseda dozorčí rady ČD Miroslav Zámečník. Do ukončení výběrového řízení a jmenování nového předsedy představenstva je pověřen řízením firmy místopředseda představenstva Michal Kraus.

Zpřísnění podmínek spočívá především ve velikosti firmy, z jejíhož vedení musí adept prokázat zkušenosti. Dozorčí rada žádá alespoň 5 let praxe ve vedení společnosti s minimálně 250 zaměstnanci. Před třemi lety stačilo 100 zaměstnanců, což vedlo k podezření, že podmínky byly upraveny právě pro Nebeského. Rok předtím při hledání člena představenstva totiž byla podmínka 300 zaměstnanců.

Nového generálního ředitele vybere pětičlenná výběrová komise v tomto složení: Miroslav Zámečník – předseda dozorčí rady ČD, Lenka Hlubučková – místopředsedkyně dozorčí rady ČD a náměstkyně ministra dopravy, Tomáš Vrbík – náměstek ministra dopravy, Tomáš Vyhnánek – předseda Výboru pro audit ČD, ministerstvo financí a Radvan Bahbouh – psycholog. Lhůta pro podání přihlášek vyprší 7. března ve 14:00.

Požadavky na pozici

– vysokoškolské či vyšší vzdělání nejlépe právního, technického nebo ekonomického směru,
– důvěryhodnost a bezúhonnost,
– připravenost k podání žádosti o bezpečnostní prověrku nejméně ve stupni důvěrné,
– manažerské zkušenosti na úrovni vrcholného managementu (alespoň 5 let praxe) ve společnosti s minimálně 250 zaměstnanci,
– znalost ekonomického a finančního řízení podniku (mimo jiné jednání s věřiteli a držiteli dluhopisů),
– znalost zákona o obchodních korporacích a souvisejících předpisů,
– znalost zákona o zadávání veřejných zakázek,
– komunikační a vyjednávací schopnosti,
– odolnost vůči stresu a ovlivňování, integrita osobnosti,
– výborná znalost anglického jazyka slovem a písmem,
– znalost dopravní legislativy výhodou,
– zkušenost s mezinárodním ratingem výhodou.

Tagy České dráhy představenstvo Českých drah
86 komentářů