Bednárik rezignoval na post šéfa ČD. Důvodem je i nejistota kolem peněz za pozemky

Railjety Českých drah. Pramen: České dráhyRailjety Českých drah. Pramen: České dráhy

Do představenstva ČD byla dnes zvolena jako vůbec první žena Blanka Havelková, dosavadní předsedkyně představenstva Dopravního vzdělávacího institutu.

Na jednání dozorčí rady Českých drah se dnes naplnil scénář, o kterém deník Zdopravy.cz informoval v pondělí. Na své posty rezignovali předseda představenstva Ivan Bednárik, místopředseda představenstva Václav Nebeský a člen představenstva zodpovědný za majetek a nákup Petr Pavelec.

V představenstvu zůstali Michal Kraus (má na starosti techniku) a Jiří Ješeta (osobní doprava). Bednárik odejde s koncem února, po něm vedení drah dočasně převezme místopředseda představenstva Kraus. Firmu bude řídit do ukončení výběrového řízení na nového šéfa, jehož vypsání chystá dozorčí rada.

Bednárik přitom naznačil, že jedním z důvodů jeho odchodu jsou spory kolem peněz z pozemků, které vlastní ČD a využívá je Správa železnic. „Celá ekonomika bude muset šetřit a úspory se výrazně dotknou i Českých drah,“ řekl odcházející manažer. Doplnil, že dráhy předložily dozorčí radě podnikatelský plán, kde počítaly s  částkou 3,5 miliardy z pozemků, což zřejmě šetřící vláda nepřipustí.

Ivan Bednárik. Foto: Jan Chaloupka/ České dráhy

Ivan Bednárik. Foto: Jan Chaloupka/ České dráhy

České dráhy poslaly už v prosinci Správě železnic k proplacení faktury ve výši 3,2 miliardy korun. Jde o nájem od roku 2017 za využití pozemků Českých drah, na kterých jsou koleje Správy železnic. České dráhy také jednají o jejich prodeji Správě železnic. Následně v rozhovoru pro deník Zdopravy.cz označil nový ministr dopravy Martin Kupka situaci za vážný systémový problém.

„Vypadá to tak, jako by stát měl různé údy a nebyl schopen sladit jejich pohyby současně, aby dávaly smysl. Pokládám to za vážný systémový problém. Dvě státní organizace, které mají svoje ministerstvo, nejsou schopny situaci řešit společně. Tím do budoucna vytváří jen další možné právní problémy. Děláme vše pro to, abychom situaci vyřešili,“ řekl Kupka.

Právě vypořádání pozemků dnes Kupka zmínil jako hlavní úkol pro nové vedení ČD. K tomu přiřadil obnovu vozového parku, kulturu cestování a péči o lidské zdroje.

Bednárik na tiskové konferenci uvedl, že 23 tisíc zaměstnanců Českých drah si zaslouží jeho poděkování v přímém přenosu. „Dělali jsme vše pro to, aby modrá vlajka Českých drah měla svůj kredit. Věřím, že ho udržíte,“ řekl. Podle něj teprve „historie ukáže, jaký byl ten který generální ředitel Českých drah“.  V čele Českých drah skončí Bednárik po necelých 15 měsících. Dozorčí rada ho postavila do čela firmy v prosinci 2020.

Do představenstva ČD byla dnes zvolena Blanka Havelková, dosavadní předsedkyně představenstva Dopravního vzdělávacího institutu, což je dceřiná firma ČD. Havelková je podle údajů v obchodním rejstříku vůbec první ženou v představenstvu Českých drah, a.s.

Nová členka představenstva ČD Blanka Havelková. Pramen: České dráhy

Nová členka představenstva ČD Blanka Havelková. Pramen: České dráhy

Personálním rošádám předcházela už minulý týden proměna dozorčí rady. Jejím předsedou byl dnes zvolen ekonom Miroslav Zámečník. V dozorčí radě skončili ještě Vojtěch Kocourek a Jan Vrátník, místo nich jsou novými členy Jiří Minka a Petr Šlegr. Podle Zámečníka se bude dozorčí rada zabývat vypsáním výběrového řízení na nového šéfa drah už tento čtvrtek.

Naopak, personální změny se nechystají v dceřiné společnosti pro nákladní dopravu ČD Cargo. „Byl jsem dnes na jednání vedení ČD Cargo a jasně vyjádřil, že spoléhám na jejich práci a další rozvoj společnosti,“ sdělil na dotaz deníku Zdopravy.cz Kupka.

Tagy České dráhy představenstvo Českých drah
311 komentářů