Cena benzínu spadla už pod 36 Kč, čeká se další zlevňování

Čerpací stanice Tank ONO v Sukoradech. Foto: Zdopravy.cz / Jan SůraČerpací stanice Tank ONO v Sukoradech. Foto: Zdopravy.cz / Jan Sůra

Cena ropy je nejnižší od ledna.

Ceny pohonných hmot začaly znovu klesat. Cena benzínu klesla dnes u nejlevnější sítě čerpacích stanic Tank ONO tento týden již na 35,90 Kč za litr, směrem dolů se vydala i cena nafty.

Průměrné ceny jsou zatím výrazně vyšší: Cena benzínu Natural 95 se podle dat CCS snížila o 10 haléřů na 40,41 Kč za litr. Nafta zdražila o 37 haléřů na 45,34 Kč za litr. U Tank ONO zlevnila na 42,90 Kč.

Cena ropy Brent propadla v posledních dnech na 88 dolarů za barel, což je nejnižší úroveň od konce ledna. „Zároveň poklesly velkoobchodní marže, a to zejména u benzínu. Pohonné hmoty budou díky těmto faktorům zlevňovat. Snížení ceny by mělo být až na úrovni několika desítek haléřů,“ řekl Boris Tomčiak ze společnosti Finlord. Snižování cen podle něj bude pak pokračovat i ve druhé polovině září a průměrná cena benzínu poklesne pod 40 Kč za litr. U nafty nastane brzy snížení průměrné ceny pod 45 Kč za litr.

Evropské velkoobchodní marže jsou u benzínu na normální úrovni, u nafty jsou ještě zvýšené Nedostatečnou produkci Evropa nahrazovala v posledních měsících i zvýšeným dovozem z USA. Nicméně zásoby paliv ve Spojených státech už také poklesly na extrémně nízkou úroveň, takže jejich export se už výrazněji zvedat nebude a spíše může krátkodobě poklesnout.

(aktualizováno 15:46 na základě dalšího zlevnění u Tank ONO)

Tagy ceny pohonných hmot
70 komentářů