ČD nasadí na problémové pasažéry 30 hlídek. Mají „vylučovat z přepravy“ a lovit sprejery

Bezpečnostní hlídky ve vlacích Českých drah. Foto: ČDBezpečnostní hlídky ve vlacích Českých drah. Foto: ČD

Podle ČD se daří snižovat počet incidentů s poškozováním a znečišťováním vlaků.

Ve středočeských a pražských vlacích posilují České dráhy bezpečnostní hlídky. Celkem 30 nových týmů zajištěných bezpečnostní agenturou má zejména ráno a večer dohlížet na bezpečnost a pořádek ve vlacích na hlavních tratích.

Kromě asistence vlakovému personálu při řešení problematických situací mají provádět také dohled nad vlaky v obratových stanicích.

Projekt začal už loni v září, tehdy bylo hlídek nasazeno šest. „Hlídky například pomáhají vlakovému personálu s problémovými cestujícími. Naším společným cílem je, aby se cestující cítili bezpečně ve vlacích v jakoukoliv hodinu,“ popisuje náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Jiří Ješeta.

Podle mluvčího ČD Filipa Medelského už hlídky zaznamenaly řadu úspěšných intervencí „včetně asistence při vylučování osob z přepravy v případech, kdy byly porušeny přepravní podmínky“. Daří se také snižovat počet incidentů s poškozováním a znečišťováním vlaků.

Seznamte se. Vandalové se spreji se sami natočili, jak ničí vlaky. Hrozí jim rok vězení

S ČD jsme v kontaktu, pravidelně dostáváme informace o veškerých incidentech a osobně mě těší, že se bezpečnostní agentuře daří zachytávat i sprejery,“ hodnotí radní Středočeského kraje pro oblast veřejné dopravy Petr Borecký.

Hlídky jsou součástí kampaně Společně za čisté vlaky. Ta má zabránit poškozování vlaků na nádražích i v depech. „Slaví úspěch, podařilo se jim zadržet už několik sprejerů,“ uzavírá Medelský.

Poničení vlaků sprejery začaly České dráhy v poslední době řešit podstatně intenzivněji než v minulosti. Středočeský kraj současně navýšil pokuty za nasazení poničených vlaků.

Bezpečnostní hlídky ve vlacích Českých drah. Foto: ČDBezpečnostní hlídky ve vlacích Českých drah. Foto: ČD
Tagy bezpečnost České dráhy praha Středočeský kraj vandalismus
111 komentářů