ČD Cargo si na nové lokomotivy a vagony půjčuje 3,4 miliardy od EIB

Lokomotiva Bombardier TRAXX MS3 při zkoušce v okolí Kasselu. Foto: Martin VoigtLokomotiva Bombardier TRAXX MS3 při zkoušce v okolí Kasselu. Foto: Martin Voigt

Peníze mají jít mimo jiné na nákup 50 nových lokomotiv a 140 vagonů

Společnost ČD Cargo vyřešila financování nákupu nových lokomotiv a osazení starých systémem ETCS. Železniční nákladní dopravce podepsal úvěrovou smlouvu s Evropskou investiční bankou (EIB) na 3,43 miliardy korun. Oznámila to dnes banka.

Peníze půjdou podle oznámení na akvizici 50 nových elektrických lokomotiv a 140 intermodálních nákladních vozů (40 ks Sggrrs, 100 ks Sgnss), dovybavení 310 lokomotiv zabezpečovačem ETCS a obecně na „podporu udržitelné dopravy a soudržnosti v České republice“.

ČD Cargo má aktuálně objednáno desítku nových lokomotiv TRAXX MS3 od Bombardieru. Stroje zatím jezdí ve zkušebním provozu. Smlouva s výrobcem zahrnuje i opci na dalších 40 strojů, současně soutěží dalších deset vícesystémových lokomotiv.

„Podporou přechodu ze silniční na železniční dopravu bude mít tento projekt pozitivní dopad na životní prostředí, a tak přispěje k podpoře přechodu České republiky k nízkouhlíkové ekonomice,“ uvedla viceprezidentka EIB Liljana Pavlovová.

Podrobnosti k podmínkám úvěru nebyly zveřejněny, šéf ČD Carga Tomáš Tóth je nicméně označil za exkluzivní. „Výhodné podmínky úvěru EIB umožní společnosti ČD Cargo investovat do své budoucnosti s perspektivou udržitelného růstu,“ doplnil Tóth. Poskytnutí půjčky předcházel náročný hloubkový audit ze strany EIB.

Tagy Bombardier TRAXX MS3 ČD Cargo EIB Top
58 komentářů