ČD Cargo ovládlo 100 % ČD Logistics, zbytek podílu ve firmě koupilo od AWT

Příjezd vlaku ČD Cargo z Číny. Autor: ČD CargoPříjezd vlaku ČD Cargo z Číny. Autor: ČD Cargo

Společnost ČD Cargo dokončila nákup 28% podílu ve společnosti ČD Logistics a plně ji ovládla. Státní nákladní železniční dopravce tak

Společnost ČD Cargo dokončila nákup 28% podílu ve společnosti ČD Logistics a plně ji ovládla. Státní nákladní železniční dopravce tak získal 100 % ve spediční firmě, která organizuje například evropské přepravy kontejnerů z Číny. Chystá její přejmenování a chce ji dál rozvíjet.

O tento stav jsme usilovali čtyři roky. Jedná se o výsledek intenzivních jednání, která v tomto roce dospěla do zdárného konce,“ řekl výkonný ředitel ČD Cargo Tomáš Tóth. Už v roce 2016 ČD Cargo odkoupilo část podílu od společnosti Eximtra, teď od AWT Čechofracht. Cenu za nákup podílu firma neuvedla. 

ČD Cargo tak ovládlo svého interního speditéra. „Získání 100% podílu v ČD Logistics pro nás představuje významný strategický potenciál, zejména z důvodu kontroly a konsolidace nákupu zahraničních výkonů tam, kde je pro ČD Cargo zasílatelská činnost nezbytná,“ dodal Tóth.

Podle něj podobně fungují se svým vlastním operátorem i jiní velcí nákladní dopravci v Evropě. „Všechny významné evropské národní železnice svého vlastního operátora mají a usnadňuje jim to realizaci přeprav jak z hlediska technologie, tak i z hlediska ekonomiky a celkové transparentnosti procesů –  pozice dopravce a operátora je oddělená. Jdeme stejnou cestou,“ dodal Tóth.

Na trhu roste tlak na posílení logistických služeb, tedy nejen samotná přeprava zboží vlakem. Proto chce přes ČD Logistics více zapojit do konsolidace logistických služeb i další dceřiné společnosti, především ČD DUSS, Terminál Brno a Terminál Nymburk. Zákazníkům chce ČD Cargo poskytovat komplexní logistiku, nejen přepravu po železnici. Více se chce zaměřit také na kombinovanou dopravu, a to nejen ve vztahu k přepravám z Asie

V oblasti dopravních služeb ČD Logistics poskytuje výhradně služby mateřské ČD Cargo a to všude tam, kde je již dnes ČD Cargo dopravcem.
V ostatních (především východních) zemích pak sjednává dopravní výkony s dalšími partnery. Nad rámec dopravních služeb pak zajišťuje komplexní logistické služby, což je jeho hlavní přidanou hodnotu ve Skupině ČD Cargo. Zákazníkům nabízí služby v různých komoditách, nejsilnější je přeprava šrotu a hutních výrobků, štěpky, chemických produktů a hnojiv. Logistics je specialista na přepravy mimořádných zásilek, na starost má evropské přepravy kontejnerů z Číny.


V nejbližší době získá ČD Logistics také nové jméno a logo. Společnost se bude jmenovat ČD Cargo Logistics. „Jedná se sice o formální, ale pro nás velmi důležitý krok, kdy společnost získá  jasnou koncernovou identitu,“ dodal Tóth. 

ČD Logistics podle výroční zprávy loni vydělal 13 milionů korun při tržbách 735 milionů korun. 

Tagy AWT ČD Cargo ČD Logistics
Žádné komentáře