ČD Cargo chystá pronájem dalších vectronů a nákup nových lokomotiv

Lokomotiva Siemens Vectron ve speciálním polepu pro Evropský rok železnice. Foto: ČD CargoLokomotiva Siemens Vectron ve speciálním polepu pro Evropský rok železnice. Foto: ČD Cargo

Interoperabilní lokomotivy shání dopravce pro další mezinárodní expanzi.

Nákladní železniční dopravce ČD Cargo chystá další modernizaci své flotily. Vypsal soutěž na krátkodobý pronájem až osmi interoperabilních lokomotiv Siemens Vectron MS, na počátku roku pak vypíše další soutěž na nákup deseti nových strojů pro mezinárodní dopravu.

Máme několik lokomotiv v krátkodobém nájmu a dává nám smysl je přesunout na roční smlouvy,“ vysvětlil předseda představenstva ČD Cargo Tomáš Tóth. Podle podmínek soutěže mají být lokomotivy způsobilé pro provoz v Česku, Německu, Rakousku, Maďarsku a na Slovensku. Nejméně tři lokomotivy mají být schválené pro provoz v Nizozemsku a ve Slovinsku a Chorvatsku.

To ukazuje plány na další mezinárodní expanzi. „Nyní rosteme rychleji u mezinárodních přeprav. Díváme se, za jakých podmínek se nyní dají lokomotivy pronajmout, než si pořídíme vlastní,“ dodal Tóth. Podle něj expanze do zahraničí pomáhá i hlavnímu byznysu ČD Cargo v tuzemsku. „Díky tomu, že rosteme mezinárodně, získáváme zakázky u klientů v Čechách. Již 62 % našich přeprav v ČR je mezinárodních. Je to tedy práce i pro naše zaměstnance v Česku,“ dodal Tóth.

Na začátku roku chystá ČD Cargo soutěž na deset nových interoperabilních lokomotiv. Pokračovat tak bude velká obnova lokomotiv, která má přinést zejména snadnější přístup na zahraniční trh. Poslední dvě zakázky na nové lokomotivy získal Alstom (dříve Bombardier) na TRAXX MS3. Ty evropská železniční agentura ERA schválila minulý týden k provozu.

Tagy ČD Cargo interoperabilní lokomotivy pronájem lokomotiv Siemens Vectron
4 komentáře