Další lokomotivy Siemens Vectron půjčí ČD Cargu firmy ELL a Mitsui

Lokomotiva Siemens Vectron v polepu pro ČD Cargo a Nadační fond skupiny ČD - Železnice srdcem. Foto: ČD CargoLokomotiva Siemens Vectron v polepu pro ČD Cargo a Nadační fond skupiny ČD - Železnice srdcem. Foto: ČD Cargo

ČD Cargo si lokomotivy půjčuje kvůli zpoždění dodávky nových vozidel od Bombardieru.

ČD Cargo nasadí tento týden do provozu další dvě lokomotivy Siemens Vectron. Na jeden rok si je pronajme od společností ELL German a Mitsui Rail Capital Europe (MRCI). Jde o další firmy, které si ČD Cargo vybralo ve veřejné soutěži na pronájem celkem sedmi lokomotiv.

Předávání lokomotiv probíhá v ústeckém depu, poté vyrazí půjčená hnací vozidla na první výkony. ČD Cargo v elektronické aukci hledalo dodavatele celkem sedmi lokomotiv. Zakázku na pět strojů získala společnost Alpha Trains a po jednom pak zmíněné ELL a MRCE.

Důvodem ročního pronájmu je zpoždění dodávky deseti interoperabilních lokomotiv Bombardier TRAXX MS3. Ty jsou hotové, ale zatím ještě stále nemají všechna potřebná povolení. Na twitteru se Bombardier tento týden pochlubil, že lokomotivy pro ČD Cargo ve zkušebním provozu najely již přes 160 tisíc kilometrů.

https://twitter.com/BombardierRail/status/1354368616330899460?s=20

Interoperabilní lokomotivy si ČD Cargo pořizuje i díky novým zakázkám v zahraničí. V posledních třech letech získalo licence pro provoz ve všech okolních zemích, vlaky mohou od října loňského roku zajíždět i do Maďarska. Státní nákladní dopravce tím získal výhodu na přepravu ucelených vlaků napříč více zeměmi.

Lokomotivu ELL zdobí znaky v loňském roce založeného Nadačního fondu Skupiny ČD – Železnice srdcem, který pomáhá železničářům v těžkých životních situacích. Lokomotiva MRCE pak prozatím dostane pouze loga společnosti ČD Cargo a po dohodě s pronajímatelem dojde v průběhu doby nájmu k výměně za nově vyrobenou lokomotivu.

Lokomotiva Siemens Vectron v polepu pro ČD Cargo a Nadační fond skupiny ČD - Železnice srdcem. Foto: ČD CargoLokomotiva Siemens Vectron v polepu pro ČD Cargo a Nadační fond skupiny ČD - Železnice srdcem. Foto: ČD CargoLokomotiva Siemens Vectron v polepu pro ČD Cargo a Nadační fond skupiny ČD - Železnice srdcem. Foto: ČD Cargo
Tagy ČD Cargo ELL European Locomotive Leasing Mitsui Railway Capital Europe MRCE Siemens Vectron
82 komentářů