Cablebús 3. Hlavní město Mexika spustilo třetí lanovku, zvládne přepravit 34 tisíc lidí denně

Nová lanovka Cablebús v Mexico City. Foto: DoppelmayrNová lanovka Cablebús v Mexico City. Foto: Doppelmayr

Lanovka zkrátila přepravní dobu o polovinu.

Za přítomnosti mexického prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora a nově zvolené prezidentky Claudie Sheinbaum Pardo začal v hlavním městě Mexika provoz nové lanovky, která se stala součástí systému MHD.

Pod označením Cablebús Linea 3 lanovka v mexické metropoli Mexico City (Ciudad de México) spojuje čtvrti Los Pinos a Vasco de Quiroga na západě města. Překonává vzdálenost 5,42 kilometru, přepravní kapacita bude 34 tisíc lidí za den.

Nová lanovka Cablebús v Mexico City. Foto: DoppelmayrNová lanovka Cablebús v Mexico City. Foto: DoppelmayrNová lanovka Cablebús v Mexico City. Foto: DoppelmayrTrasa nové lanovky v Mexiku. Foto: DoppelmayrTrasa nové lanovky v Mexiku. Foto: Doppelmayr

21 minut za osm korun

Jde o již třetí lanovku v systému veřejné dopravy ve městě. Největší přínos má mít lanovka pro obyvatele oblasti Santa Fe. Lanovku provozuje tamější dopravní podnik Servicio de Transportes Eléctricos. Lanovka je v provozu ve všední dny od 5 hodin ráno do 23 hodin, o víkendech otevírá později. Jízdenka vyjde na 7 peso (zhruba 8 korun). Doba jízdy je 21 minut, na trase jsou čtyři mezistanice.

Lanovku postavila rakouská společnost Doppelmayr ze švýcarské skupiny Garaventa. Na trase jezdí 71 kabinek, každá pro deset cestujících. Jízdní doba se oproti cestě po zemi zkrátila ze 40 na 21 minut.

Lanovka bude navazovat na budovanou příměstskou železnici, zároveň se cestujícím nabízí přestup na metro ve stanici Metro Constituyentes. Čtyři z šesti stanic jsou umístěny v lesoparku Chapultepec, který je pro místní oblíbenou odpočinkovou destinací. Nástup a výstup je možný na každé z nich.

Mexico City se sítí lanovek snaží zlepšit dopravní dostupnost pro místní, zároveň cílí i na turismus.

Městské lanovky dobývají Latinskou Ameriku. Doppelmayr je staví hned v pěti metropolích

 

Tagy CableBús Doppelmayr Mexico City
20 komentářů