Hlavní město Mexika rozšiřuje systém lanovek, staví třetí linku

Stavba nové lanovky Cablebús Linea 3 v Mexiku. Foto: DoppelmayrStavba nové lanovky Cablebús Linea 3 v Mexiku. Foto: Doppelmayr

Nová lanovka zlepší dopravní spojení na západě metropole.

Lanovkářský gigant Doppelmayr dokončuje další městskou lankovu v mexické metropoli Mexico City (Ciudad de México).

Jde už o třetí linku tamních „lanovkobusů“ (Cablebús), která jsou součástí městské veřejné dopravy. Spojí čtvrti Los Pinos a Vasco de Quiroga na západě města. Překonává vzdálenost 5,42 kilometru, přepravní kapacita bude 34 tisíc lidí za den.

Rakouská firma už postavila všech 38 nosných sloupů, dokončeno je také šest stanic. V následujících dnech se mezi nimi budou natahovat lana.

Po dokončení bude jezdit pod označením Cablebús Linea 3. Největší přínos má mít lanovka pro obyvatele oblasti Santa Fe.

Stavba nové lanovky Cablebús Linea 3 v Mexiku. Foto: DoppelmayrStavba nové lanovky Cablebús Linea 3 v Mexiku. Foto: DoppelmayrStavba nové lanovky Cablebús Linea 3 v Mexiku. Foto: DoppelmayrStavba nové lanovky Cablebús Linea 3 v Mexiku. Foto: DoppelmayrTrasa nové lanovky v Mexiku. Foto: DoppelmayrTrasa nové lanovky v Mexiku. Foto: DoppelmayrVizualizace lanovky Cablebús Linea 3 v Mexiku. Foto: DoppelmayrVizualizace lanovky Cablebús Linea 3 v Mexiku. Foto: DoppelmayrVizualizace lanovky Cablebús Linea 3 v Mexiku. Foto: Doppelmayr

Součástí lanovky bude celkem 71 kabinek, každá pro deset cestujících. Přepravní časy se mají zkrátit oproti dopravě po zemi o zhruba polovinu. Stavba nabrala několik měsíců zpoždění, otevře se letos.

Hlavní město Mexika vidí v lanovkách doplněk městské hromadné dopravy, ve městě jsou v provozu již dvě lanové dráhy. Lanovka zvládne trasu projet za 21 minut, plánovaná rychlost je 6 metrů za sekundu.

Lanovka bude navazovat na budovanou příměstskou železnici, zároveň se cestujícím nabízí přestup na metro ve stanici Metro Constituyentes.

Pro Doppelmayr jde o druhou zakázku ve městě, první lanovkovou městskou linku dokončila firma v roce 2021. Současný kontrakt se podepsal v říjnu 2022.

Čtyři z šesti stanic jsou umístěny v lesoparku Chapultepec, který je pro místní oblíbenou odpočinkovou destinací. Nástup a výstup je možný na každé z nich.

Mexico City se sítí lanovek snaží zlepšit dopravní dostupnost pro místní, zároveň cíli i na turismus. Podobný projekt lanové dráhy Podbaba – Bohnice chystala i Praha, v tomto týdnu však získal negativní stanovisko EIA od úředníků pražského magistrálu. Lana a sloupy by podle nich příliš narušovaly krajinný ráz Troji.

Lanovka je nejekologičtější druh dopravy, v krajině ani není vidět. Zamítnutí EIA ohrožuje i další stavby, říká Scheinherr

Lanovková veřejná městská doprava nyní zažívá ve světě boom. Její výhodou je zejména rychlá realizovatelnost, spojení často komplikově dopravně dostupných míst s vysokým stoupáním a zejména hluková a energetická bezemisnost.

Tagy CableBús Doppelmayr lanová dráha jako MHD Mexico
69 komentářů