Burza zastavila obchodování s akciemi AirAsia. Auditoři mají pochyby o budoucnosti aerolinek

Airbus A330-900 (A330neo) společnosti AirAsia X v Praze. Foto: Lukáš NovákAirbus A330-900 (A330neo) společnosti AirAsia X v Praze. Foto: Lukáš Novák

Burza v Kuala Lumpuru přerušila obchodování s akciemi jedné z největších leteckých společností v Asii. Auditorská společnost Ernst & Young

Burza v Kuala Lumpuru přerušila obchodování s akciemi jedné z největších leteckých společností v Asii. Auditorská společnost Ernst & Young (EY) totiž vyjádřila značné obavy nad její budoucností.

K zastavení obchodování došlo poté, co akcie během pár hodin ztratily 14 % své hodnoty.  Auditoři ve svém vyjádření uvedli, že si nejsou jistí takzvaným „neomezeným trváním účetní jednotky“, což je odborný termín v oblasti auditu pro vyjádření pochybností o ekonomickém zdraví firmy.

Závazky firmy podle auditorů přesáhly aktiva dopravce už o 1,84 miliardy malajských ringitů (zhruba 10,17 miliardy korun), firma za poslední finanční rok prodělala ještě před koronavirovou krizí 283 milionů ringitů (1,562 miliardy korun). Auditoři upozornili, že situace se ještě zhoršila nástupem pandemie koronaviru, která bude dál tlačit na cash flow firmy a její hospodaření.

„Propad poptávky po cestování letadly a slabá finanční výkonnost naznačuje nejistotu ohledně další budoucnosti firmy,“ uvedli auditoři. AirAsia kritiku odmítla, podle ní na tom není ještě tak špatně.

AirAsia uvedla v prohlášení, že jedná o další budoucnosti firmy včetně dalších úvěrů či navýšení základního kapitálu. Finanční situace aerolinek se ještě zhoršila v prvním čtvrtletí, za které prodělala 953 milionů ringitů. Loni za stejné období firma vydělala 102 milionů ringitů.

AirAsia zaměstnává přes 20 tisíc lidí, ve flotile má 255 letadel. Patří mezi největší zákazníky Airbusu.

Tagy AirAsia
5 komentářů