Bukurešť předběhla Prahu, na letiště dojel první vlak

Nová železniční stanice na bukurešťském letišti. Foto: Facebook Otopeni AirportNová železniční stanice na bukurešťském letišti. Foto: Facebook Otopeni Airport

Pravidelný provoz vlaků začne na konci roku. Jde o první úsek nové trati v Rumunsku po více než třiceti letech.

Hlavní město Rumunska je další metropolí, která má přímé železniční napojení na své hlavní letiště. Tento týden dorazil do nové železniční stanice přímo na letišti Henri Coanda první vlak. Zatím bez cestujících, pravidelný provoz začne v prosinci.

O prvním vlaku informovala rumunská média, například železniční server Club Feroviar. Vlaky dosud jezdí k blízkosti letiště, cestující ale musí na zastávce PO Aeroport přestoupit na autobus, který je doveze zhruba za deset minut k terminálu. Od prosince pojedou přímo z centra města z nádraží Gara de Nord až na letiště.

Stavba železnice na letiště zadrhla kvůli sporům o jeden z pozemků, kterými trať vede. Rumunsko ale nakonec spornou parcelu vyvlastnilo, aby se práce nezastavily. Jde o celkem tři kilometry dlouhé spojení, z poloviny vede po estakádě. Nádraží vzniklo v budově Terminálu 1. Jde o první novou trať v Rumunsku od roku 1989. Celková vzdálenost z Gara de Nord na letiště je 19,5 kilometru.

Podle rumunského serveru Economica.net budou vlaky zpočátku jezdit po 50 minutách.

Česko o napojení svého hlavního letiště zatím ponejvíce mluví. Přípravy se zadrhly hlavně v úseku Dejvice – Veleslavín, kde stále není jasná trasa. I přesto Správa železnic umístila na Veleslavín velkoplošný nápis informující o tom, že vlakem na letiště dojedeme již brzy.

Nová železniční stanice na bukurešťském letišti. Foto: Facebook Otopeni AirportNová železniční stanice na bukurešťském letišti. Foto: Facebook Otopeni AirportNová železniční stanice na bukurešťském letišti. Foto: Facebook Otopeni Airport
Tagy Bukurešť OTP rumunsko Top železnice na letiště
125 komentářů