Budějovický dopravní podnik přebral první z devíti objednaných dlouhých autobusů Solaris

Autobus Solaris Urbino 18 pro českobudějovickou MHD. Pramen: DPMCBAutobus Solaris Urbino 18 pro českobudějovickou MHD. Pramen: DPMCB

Na sedačkách je koženka, které dává podnik v poslední době přednost s poukazem na jednodušší čištění a pohodlí cestujících. 

Do autobusové vozovny Dopravního podniku města České Budějovice (DPMCB) dorazily ve čtvrtek první dva autobusy Solaris Urbino 18 z devítikusé série, kterou si podnik objednal loni v listopadu. Do provozu vyrazí nové autobusy v červnu, kdy by měl výrobce rovněž dodat zbylých sedm vozidel.

Pořizovací cena jednoho autobusu, která vzešla z veřejné zakázky, činí 7,8 milionu korun. Autobusy jsou s naftovým motorem. Za všech devět vozidel včetně diagnostického a servisního vybavení zaplatil dopravní podnik 70,7 milionu korun. Předpokládaná hodnota při vypisování tendru byla 90 milionů.

Dopravní podnik chtěl původně koupit deset nových dlouhých autobusů, loni v květnu si ale pořídil testovací hybrid od Volva, takže z aktuální dodávky jeden vůz odečetl. Autobusy jsou klimatizované, nízkopodlažní, vybaveny USB zásuvkami, Wi-Fi a kamerami. Na sedačkách je koženka, které dává podnik v poslední době přednost s poukazem na jednodušší čištění a pohodlí cestujících.

Českobudějovická MHD prošla dosud největší obměnou vozového parku v roce 2018, kdy dopravní podnik nakoupil vozidla za půl miliardy korun. Od Solarisu tehdy koupil 24 autobusů na CNG (z toho pět kloubových), od Škody Electric pak 11 elektrických midibusů a 11 trolejbusů. Celkem má DPMČB ve vozovém parku zhruba stovku autobusů, z toho 35 solarisů.

Autobus Solaris Urbino 18 pro českobudějovickou MHD. Pramen: DPMCBAutobus Solaris Urbino 18 pro českobudějovickou MHD. Pramen: DPMCBAutobusy Dopravního podniku města České Budějovice. Pramen: DPMCBAutobus Solaris Urbino 18 pro českobudějovickou MHD. Pramen: DPMCBAutobus Solaris Urbino 18 pro českobudějovickou MHD. Pramen: DPMCBAutobus Solaris Urbino 18 pro českobudějovickou MHD. Pramen: DPMCBAutobus Solaris Urbino 18 pro českobudějovickou MHD. Pramen: DPMCB
Tagy České Budějovice DPMCB MHD Solaris Solaris Urbino 18
35 komentářů