Solaris dodá další autobusy do Budějovic. Dopravní podnik kupuje devět kloubových vozidel

Autobus Solaris v českobudějovické MHD. Pramen: DPMČBAutobus Solaris v českobudějovické MHD. Pramen: DPMČB

Autobusy budou klimatizované, nízkopodlažní, budou vybaveny USB zásuvkami, wifi a kamerami

České Budějovice se stávají zaslíbeným městem pro autobusy Solaris. Dopravní podnik města České Budějovic (DPMČB) si nově objednal u polského výrobce devět naftových kloubových autobusů v celkové hodnotě 70,7 milionu korun. Smlouva se objevila v registru smluv. Tendr byl vypsán v červenci, podrobnosti k jeho průběhu dosud nebyly na profilu zadavatele zveřejněny. Předpokládaná cena byla 90 milionů.

DPMČB oslovil ještě před vypsáním soutěže v rámci takzvaných předběžných tržních konzultacích sedm výrobců: SOR Libchavy, Iveco, Solaris, Volvo, Scanii, Evobus a MAN. Důvodem bylo vyjasnění zadávacích podmínek a zjištění, co a kdy jsou výrobci schopni dodat. Nové autobusy od Solarisu mají do Budějovic dorazit během příštího roku.

Autobusy budou klimatizované, nízkopodlažní, budou vybaveny USB zásuvkami, Wi-Fi a kamerami. Kapacita má být podle zadávacích podmínek nejméně 125 osob, z toho nejméně 40 sedících. Dopravní podnik chtěl původně koupit deset nových dlouhých autobusů, v květnu si ale pořídil testovací hybrid od Volva, takže z aktuální dodávky jeden vůz odečetl.

Českobudějovická MHD prošla dosud největší obměnou vozového parku v roce 2018, kdy dopravní podnik nakoupil vozidla za půl miliardy korun. Od Solarisu tehdy koupil 24 autobusů na CNG, od Škody Electric pak 11 elektrických midibusů a 11 trolejbusů. Celkem má DPMČB ve vozovém parku zhruba stovku autobusů, z toho 33 Solarisů.

Tagy České Budějovice DPMCB MHD Solaris
13 komentářů