Brno koupí 25 kloubových trolejbusů s bateriemi, uvažuje o úpravě linek

První parcinální trolejbusy zařadil DPMB do flotily letos, jde o vozy Škoda 26 Tr. Foto: DPMBPrvní parcinální trolejbusy zařadil DPMB do flotily letos, jde o vozy Škoda 26 Tr. Foto: DPMB

Dopravní podnik města Brna plánuje na příští rok investici do 25 nízkopodlažních kloubových trolejbusů. Budou mít i částečný pohon na

Dopravní podnik města Brna plánuje na příští rok investici do 25 nízkopodlažních kloubových trolejbusů. Budou mít i částečný pohon na baterii pro případ, že pojedou mimo troleje.

Zakázku s odhadovanou cenou 425 milionů korun zveřejnil dopravní podnik na svém profilu zadavatele.  Podle zadávací dokumentace bude jediným kritériem pro výběr cena.

DPMB požaduje trolejbusy, do kterých se vejde nejméně 110 lidí při obsazenosti 5 lidí na metr čtvereční, mají mít celovozovou klimatizaci. Ve voze má být nejméně deset USB zásuvek pro dobíjení drobné elektroniky.

Bude se jednat o obnovu vozového parku, nikoliv o rozšíření počtu vozidel. Těmito kloubovými vozidly budou částečně nahrazeny i standardní sólo trolejbusy, bude se celkově jednat o částečné zvýšení nabízené kapacity,“ řekl provozní ředitel DPMB Jan Seitl. Už letos zařadil DPMB do flotily první parciální trolejbusy 26 Tr od Škody Electric. Desítka vozů už jezdí, jde o dvanáctimetrové trolejbusy.

Podle Seitla není dosud jasné, na jaké linky kloubové trolejbusy s bateriemi podnik nasadí. „Pracujeme s variantou jejich využití buď při plánovaných dlouhodobých výlukách anebo je možnou uvažovat s úpravou stávajících linek a obsluhou koncového úseku mimo trolejové vedení a tím náhradou některé ze stávajících autobusových linek,“ dodal Seitl.

DPMB má aktuálně zhruba 150 trolejbusů, třetina z nich je kloubových.

Tagy Dopravní podnik města Brna DPMB parciální trolejbus
8 komentářů