Brno sleduje chodce v centru. Čísla ukazují, kdy vyrážejí do ulic nejčastěji a kam chodí

Masarykova ulice podle umělé inteligence DALL.E. Zdroj: Data.Brno.czMasarykova ulice podle umělé inteligence DALL.E. Zdroj: Data.Brno.cz

Čísla mimo jiné odhalují, kdy je v Brně nejrušnější hodina celého roku.

Brno už několik let provozuje v centru města senzor, který zachycuje chodce i dopravu. Díky němu město zpracovává podrobné statistiky sledující, kdy během týdne prochází po Masarykově třídě nejvíce lidí, či jaké veřejné akce jsou na okolních náměstích nejnavštěvovanější.

Sčítací senzor je umístěn na pomezí Masarykovy ulice a náměstí Svobody. Magistrát upozorňuje, že systém společnosti VisionCraft nepřenáší video ani jednotlivé snímky. Vnímá pouze „pohybující se objekty“, nikoliv jednotlivé SPZ či obličeje lidí. Zato funguje nepřetržitě a data přenáší on-line.

Aktuální analýza zpracovávající data za poslední rok ukázala, že průměrně projde tímto nejrušnějším místem Brna 32 360 osob za den. Tedy asi tolik, kolik žije v Příbrami. Oproti loňským statistikám je to o několik tisíc méně.

Statistiky chodců v centru Brna. Zdroj: Data.Brno.czStatistiky chodců v centru Brna. Zdroj: Data.Brno.czStatistiky chodců v centru Brna. Zdroj: Data.Brno.cz

Víkendy jsou v průměru o 4 000 chodců klidnější než všední dny. Čísla silně ovlivňuje počasí a veřejné akce v okolí.

Studenti hýbou čísly

Nepřekvapí, že nejméně vytíženým dnem je neděle, naopak nejvíce chodců je v centru vždy v pátek. Celoroční rekordy se zaznamenávají v předvánočním období, v sobotu 3. 12. 2022 prošlo Masarykovou ulicí 58 tisíc osob, z toho desetina mezi pátou a šestou odpoledne. To byla pro brněnské centrum zároveň nejrušnější hodina roku.

V celoročním průměru však nejfrekventovanější dobu představuje 15. až 16. hodina s více než 2 900 chodci.

Vrcholy křivky grafu jsou často v korelaci s konáním nejrůznějších kulturních a společenských akcí v centru města. Návštěvnost výrazně ovlivňuje také silná komunita studentů, prudce se zvedá v říjnu a klesá ve zkouškovém období.

Patnáct kolejí se spojí v jednu. V Brně začali pokládat unikátní tramvajovou harfu

Jako magnet fungují podle dat na návštěvníky také slavnosti vína či pivní a kulinářské festivaly.

Jak senzor funguje

Senzor podle vysvětlení brněnského magistrátu ze záběru vybírá body potřebné pro popsání situace nebo pohybujícího se objektu. Nesleduje chování individuálních objektů, ale popisuje jejich interakci s okolím a podle ní určuje, o jaký objekt se jedná a v jakém směru se pohybuje. Využívá k tomu software na principu umělé inteligence.

Aby rozpoznal kontext objektů, zmapuje senzor prostředí, do kterého je umístěn. Dále identifikuje cesty objektu a reaguje na jeho změny v prostoru.

Tagy Brněnské komunikace brno sčítání dopravy
25 komentářů