ŘSD vybralo stavební dozor na Palačovskou spojku, soutěž na zhotovitele se táhne už 10 měsíců

Vizualizace silnice I/35 Lešná - Palačov. Pramen: ŘSDVizualizace silnice I/35 Lešná - Palačov. Pramen: ŘSD

Stavební dozor na stavbě zajistí sdružení sedmi firem vedené firmou, kterou vlastní Brno.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) uzavřelo smlouvu s firmami na provádění stavebního dozoru jedné z největších dopravních staveb, která má v příštích měsících vypuknout na Moravě. Stavba takzvané Palačovské spojky má již stavební dozor, ale zatím firmy nemají koho hlídat: soutěž na zhotovitele nabrala velké zpoždění.

Zakázku za 73,2 milionu korun získalo nezvykle široké sdružení s názvem SG-VPK-SD-BOZP-2022, v kterém je celkem sedm firem. Vede ho Brnem vlastněná společnost Brněnské komunikace, členy jsou PUDIS, GeoTec-GS, IPSUM CZ, DS engineering PLUS, Komovia a slovenský Dopravoprojekt. Vyplývá to z údajů v registru smluv.

Zakázku za 2,2 miliardy korun vypsalo ŘSD už v prosinci, termín pro podání nabídek kvůli množství dotazu neustále posouvá. Zatím naposledy na 13. října.

Podle generálního ředitele ŘSD Radka Mátla je stavba v rozpočtu SFDI na příští rok. Doufá, že začne ještě letos. „Věřím, že v říjnu už nabídky dostaneme a pak je reálné stihnout do konce roku podepsat smlouvu a zahájit,“ řekl Mátl. Stavební povolení pro trasu je již pravomocné. „Ještě řešíme některé majetkoprávní otázky, ale to nebrání zahájení stavby,“ dodal Mátl.

Mapa silnice I/35 Lešná - Palačov. Foto: ŘSD

Mapa silnice I/35 Lešná – Palačov. Foto: ŘSD

Nová silnice označovaná jako Palačovská spojka má být alternativou k současné silnici I/35 z Hranic do Valašského Meziříčí. Má napojit Valašsko na dálnici D1. Součástí zakázky je necelých pět kilometrů nového úseku silnice I/35 z Lešné do Palačova o šířce 24,5 metru. Dalších 3,7 kilometru bude rekonstrukce D48 mezi Dubem a Palačovem. Nová silnice by měla přispět k lepší integraci a rozvoji valašského regionu právě tím, že získá napojení na důležité silniční tahy. Hotovo by mělo být v roce 2025. Stavba je popsána v informačním letáku ŘSD.

Tagy Brněnské komunikace Dopravoprojekt DS engineering PLUS GeoTec-GS I/35 Lešná - Palačov IPSUM CZ Komovia Palačovská spojka PUDIS Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
18 komentářů