dkv-spojujeme

Brno mění systém parkování. Bude mít tři zóny, regulace bude platit jen ve všední dny

Brno. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářBrno. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Radní města Brna schválili ve středu novou koncepci rezidentního parkování, podle níž se do budoucna změní dosavadní pravidla parkování v

Radní města Brna schválili ve středu novou koncepci rezidentního parkování, podle níž se do budoucna změní dosavadní pravidla parkování v centru města a přilehlých zónách. Změny chce město zavádět od letošního podzimu, novinky mají přinést uživatelsky příjemnější a jednodušší pravidla.

Město bude podle koncepce rozděleno na tři zóny, červenou, zelenou a modrou. Regulace parkování bude platit pouze v pracovních dnech. Dělení na rezidenty a abonenty zůstává. Rezidenti budou za první vozidlo platit 200 korun, abonenti 4000 korun. Dosud například pro Brno-střed platilo 600, respektive 15 tisíc korun.

„Změní se dopravní značení, nařízení, ceník i celé technické nastavení. Ale máme už plán, podle něhož můžeme postupovat a věřím, že celý systém bude možné na podzim spustit,“ uvedla primátorka města Markéta Vaňková. Právě změna systému parkování a takzvaných modrých zón, které byly zavedeny v září, byly jedním z hlavních témat loňských komunálních voleb v Brně. V nové koaliční smlouvě bylo uvedeno například právě uvolnění regulací o víkendu.

Pro návštěvníky bude zavedeno nové dlouhodobé návštěvnické parkovací oprávnění, které bude možné využívat v parkovací zóně B od 6 do 17 hodin. Týdenní bude stát 400 korun, měsíční 1200 korun a roční 12 000 korun.

Upraví se i podmínky parkování pro rezidenty. Ti nově za první auto zaplatí 200 korun, za druhé ale už 8 000 korun a za každé další 12 000 korun. K dispozici budou mít rezidenti znovu i volné parkovací hodiny například pro své blízké. První vozidlo abonentů bude stát 4000 korun, druhé a každé další 18 000. Parkovací oprávnění pro rezidenty a abonenty bude možné získat na základě stejných požadavků, které platily dosud – žadatel tedy musí mít v oblasti místo trvalého pobytu nebo tam vlastnit nemovitost, v případě abonentů pak například sídlo firmy.

Mapa rezidentního parkování v Brně. Pramen: Město Brno

Mapa rezidentního parkování v Brně.
Pramen: Město Brno

ZMĚNY V SYSTÉMU PARKOVÁNÍ V BRNĚ (od podzimu 2019)

Město bude rozděleno na tři zóny (A, B, C)
Regulace bude platit jen v pracovních dnech
Rezidenti zaplatí za první vůz 200 Kč
Abonenti zaplatí za první vůz 4 000 Kč
Držitelé průkazu ZTP/P mají 3 hodiny parkování zdarma kdekoliv
Předplacenka pro návštěvníky (týdenní, měsíční, roční)

Tři nové zóny jsou rozděleny:

Zóna A: Historické centrum. V ulicích s návštěvnickým režimem bude regulace parkování 24 hodin denně (ve všední dny) za cenu 40 Kč za hodinu (30 minut zdarma).

Zóna B: Bude zahrnovat oblasti, které tvoří prstenec okolo historického jádra a jsou ohraničeny přibližně ulicemi Šumavská, Hrnčířská, Pionýrská, Drobného, Traubova, Francouzská, Cejl, Vlhká, Úzká, Poříčí, Křížová, Mendlovo náměstí, Úvoz a Veveří. Regulace bude 24 hodin denně za cenu 30 Kč za hodinu (hodina zdarma).

Zóna C: Všechny další oblasti spadající do parkovacího systému. Regulace bude od 17:00 do 6:00 následujícího dne, za 20 Kč / hodinu.

Předplacenka pro návštěvníky bude platit v zóně B ve všední dny od 6:00 do 17:00. Její cena je 400 Kč / týden 1.200 Kč / měsíc nebo 12.000 Kč / rok. Předplacenku si bude moci koupit každý, nezávisle na místě bydliště. Využijí ji zejména lidé, kteří dojíždějí autem do práce v regulovaných zónách.

Tagy brno modré zóny parkování
15 komentářů