Do Brna míří systém rezidenčního parkování, druhé auto bude dražší než v Praze

Brno. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářBrno. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Brno se 1. září zařadí mezi města, která zavedla placené parkovací zóny zvýhodňující místní obyvatele. S příchodem školního roku bude

Brno se 1. září zařadí mezi města, která zavedla placené parkovací zóny zvýhodňující místní obyvatele. S příchodem školního roku bude systém zaveden v historickém centru, v listopadu by se pak měl rozšířit do okolí ulic Antonínská, Kapitána Jaroše a Grohova.

„Systém podporuje především ochranu rezidentů v okolí jejich bydliště. Reguluje také dlouhodobé stání vozidel, a tím zvyšuje obrátkovost na potřebných místech. Zvyšuje se tedy pravděpodobnost, že lidé zaparkují,“ uvedl po dnešním jednání rady města, která schvalovala potřebné dokumenty, primátor Petr Vokřál.

Rada mimo jiné stanovila rozmezí cen, pro rezidenty jsou mantinely od 300 do 900 korun za první přihlášené auto, za druhý vůz jsou limity od 3000 do 30 tisíc korun. Konečná cena se pak přizpůsobuje požadavkům městské části, pro Brno-střed je stanovena na 600, respektive 15 tisíc korun. Částka za první auto je tak v centru Brna poloviční než v Praze 1, za druhé auto je ale více než dvojnásobná (v Praze 1 činí 7000 korun).

V Brně budou dva druhy zón. Modrá pro rezidenty a předplatitele a červená pro rezidenty, předplatitele a návštěvníky. Návštěvníci přitom budou mít prvních 30 minut zdarma. Mapu rozdělení centra i jeho okolí zveřejnilo město na svém webu. K projektu chystá i informační kampaň a diskuse s občany.

K vyřízení oprávnění budou lidé muset navštívit kontaktní pracoviště na Zvonařce nebo požádat o založení účtu elektronicky. Další úkony bude možné provádět elektronicky prostřednictvím osobních stránek uživatele. O zřízení osobních stránek bude možné požádat také prostřednictvím ověřeného účtu Brno iD.

Každý rezident (bez ohledu na věk, vlastnictví automobilu či řidičského průkazu) bude mít právo na 100 bezplatných parkovacích hodin ročně, například pro návštěvy nebo řemeslníky. Další hodiny si bude moci přikoupit.

Ceny za parkovací oprávnění platné pro území městské části Brno-střed

Parkovací oprávnění pro rezidenty

Cena za 1. Parkovací oprávnění pro Rezidenta Cena za 2. Parkovací oprávnění pro Rezidenta Cena za 3. a každé další Parkovací oprávnění pro Rezidenta
600 15 000 30 000

Parkovací oprávnění pro abonenty

Cena za 1. Parkovací oprávnění pro Abonenta Cena za 2. Parkovací oprávnění pro Abonenta Cena za 3. a každé další Parkovací oprávnění pro Abonenta
6 000 30 000 40 000

Cena přenosného parkovacího oprávnění je v městské části Brno-střed stanovena na 24 tisíc Kč za rok.

Návštěvnické oprávnění

Rozvržení cenových pásem určuje městská část dle potřeb regulace

Cenové pásmo pro návštěvnický režim Doba pro parkování zdarma Cena za hodinu
1. pásmo 30 min 40 Kč
2. pásmo 30 min 20 Kč
3. pásmo 60 min 10 Kč

Pásmo 1 je nyní stanoveno pro historické centrum města.
Pásmo 2 je nyní stanoveno pro druhou oblast zaváděnou od 1. 11. 2018.

Pramen: město Brno

Tagy brno parkování zóny
21 komentářů