Brno má už jistou dodávku dalších tramvají. Kvůli otálení zaplatí o půl miliardy víc

Tramvaj Škoda 45T. Pramen: DPMBTramvaj Škoda 45T. Pramen: DPMB

Do Brna dorazí během dvou let 35 nových tramvají.

Dopravní podnik města Brna (DPMB) udělal definitivní tečku za plány na pořízení nových obousměrných tramvají Škoda ForCity Smart 45T. Se Škodou Transportation uzavřel dodatek k rámcové smlouvě, kterou objednal dalších dvacet tramvají. Pět by jich mělo být dodáno do konce příštího roku, patnáct do poloviny roku 2026.

Vyplývá to z dokumentu v registru smluv. DPMB vysoutěžil rámcovou smlouvu na dodávku až 40 tramvají na počátku roku 2021. Protože mu ale město neposkytlo dostatek peněz, objednal pouze pět tramvají. Další objednávka přišla až loni na podzim, kdy město objednalo dalších patnáct tramvají. Novou objednávkou na dalších dvacet tramvají tak dopravní podnik vyčerpá celou rámcovou smlouvu.

Podle dokumentu má být pět tramvají z poslední objednávky dodáno do konce příštího roku, zbývající do poloviny roku 2026. Město tak čeká během příštích dvou let dodávka 35 nových tramvají.

Otálení ale vyšlo Brno draho. Kvůli nárůstu cen surovin přistoupil DPMB na požadavek Škody a za jednu tramvaj namísto vysoutěžených 59 milionů korun zaplatí 75 milionů korun. V praxi tak nové tramvaje budou Brno stát o 560 milionů korun více, než za kolik je vysoutěžil.

Brno objednalo dalších patnáct tramvají od Škody, zaplatí za ně o čtvrtinu více než za prvních pět

Obousměrné tramvaje využívá DPMB především na lince z Líšně k univerzitnímu kampusu. Aktuálně provozuje 36 obousměrných tramvají, z toho pět je typu Škoda ForCity Smart 45T a 31 typu KT8. Tramvaje ForCity 45T jsou 31 metrů dlouhé a mají kapacitu 233 cestujících. Výrobce Škoda Transportation je zkonstruoval speciálně pro Brno. Celkem má DPMB zhruba 300 tramvají.

Tramvaj Škoda ForCity Smart 45T v Brně. Pramen: DPMBTramvaj Škoda ForCity Smart 45T. Foto: Škoda GroupTramvaj Škoda ForCity Smart 45T. Foto: Škoda GroupTramvaj Škoda ForCity Smart 45T. Foto: Škoda GroupTramvaj Škoda ForCity Smart 45T. Foto: Škoda GroupDodávka poslední tramvaje ForCity Smart 45T z objednávky pěti kusů pro Brno. Foto: Škoda GroupDodávka poslední tramvaje ForCity Smart 45T z objednávky pěti kusů pro Brno. Foto: Škoda GroupDodávka poslední tramvaje ForCity Smart 45T z objednávky pěti kusů pro Brno. Foto: Škoda GroupDodávka poslední tramvaje ForCity Smart 45T z objednávky pěti kusů pro Brno. Foto: Škoda GroupTřetí tramvaj 45T dorazila do Brna. Foto: DPMBTramvaj Škoda 45T. Pramen: DPMBDruhá tramvaj Škoda ForCity Smart 45T pro Brno. Foto: DPMBDruhá tramvaj Škoda ForCity Smart 45T pro Brno. Foto: DPMBPrvní den provozu nové tramvaje Škoda ForCity Smart 45T v Brně a nového tramvajového tunelu. Foto: Adam ZemekPrvní den provozu nové tramvaje Škoda ForCity Smart 45T v Brně a nového tramvajového tunelu. Foto: Adam ZemekPrvní den provozu nové tramvaje Škoda ForCity Smart 45T v Brně a nového tramvajového tunelu. Foto: Adam ZemekPrvní den provozu nové tramvaje Škoda ForCity Smart 45T v Brně a nového tramvajového tunelu. Foto: Adam ZemekPředstavení nové tramvaje Škoda ForCity Smart 45T v Brně (říjen 2022). Autor: Škoda GroupPředstavení nové tramvaje Škoda ForCity Smart 45T v Brně (říjen 2022). Autor: Škoda GroupPředstavení nové tramvaje Škoda ForCity Smart 45T v Brně (říjen 2022). Autor: Škoda GroupPředstavení nové tramvaje Škoda ForCity Smart 45T v Brně (říjen 2022). Autor: Zdopravy.cz/Jan SůraPředstavení nové tramvaje Škoda ForCity Smart 45T v Brně (říjen 2022). Autor: Zdopravy.cz/Jan SůraPředstavení nové tramvaje Škoda ForCity Smart 45T v Brně (říjen 2022). Autor: Zdopravy.cz/Jan SůraPředstavení nové tramvaje Škoda ForCity Smart 45T v Brně (říjen 2022). Autor: Zdopravy.cz/Jan SůraPředstavení nové tramvaje Škoda ForCity Smart 45T v Brně (říjen 2022). Autor: Zdopravy.cz/Jan SůraPředstavení nové tramvaje Škoda ForCity Smart 45T v Brně (říjen 2022). Autor: Zdopravy.cz/Jan SůraPrvní tramvaj ForCity Smart 45T dorazila do Brna. Foto: DPMBPrvní tramvaj ForCity Smart 45T dorazila do Brna. Foto: DPMBPrvní tramvaj ForCity Smart 45T dorazila do Brna. Foto: DPMBPrvní tramvaj ForCity Smart 45T dorazila do Brna. Foto: DPMBPrvní tramvaj ForCity Smart 45T dorazila do Brna. Foto: DPMBPrvní tramvaj ForCity Smart 45T dorazila do Brna. Foto: DPMBPrvní tramvaj ForCity Smart 45T dorazila do Brna. Foto: DPMB
Tagy 45T brno Dopravní podnik města Brna DPMB ForCity Smart 45T Škoda ForCity Smart 45T Škoda Group
16 komentářů