Brno lákají další pražské tramvaje T6A5, DPMB má zájem o dalších dvacet kusů

Tramvaj T6A5 v Brně. Foto: Roman Hloch / Tramvaje v České republiceTramvaj T6A5 v Brně. Foto: Roman Hloch / Tramvaje v České republice

Současnou flotilu třiceti tramvají T6A5 by v Brně mohlo rozšířit dalších dvacet kusů vozidel z konce devadesátých let, kterých se zbavuje pražský dopravní podnik.

Dopravní podnik města Brna (DPMB) chce koupit dalších dvacet tramvají T6A5, které vyřazuje Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP). Navázal by tak na loňský nákup deseti kusů.

Informaci přinesl facebookový profil Tramvaje v České republice, mluvčí DPMB Hana Tomaštíková zájem potvrdila. „Tramvaje T6A5 by v DPMB prošly modernizací a následně sloužily jako náhrada starších vozů typu T3,“ řekla Tomaštíková. Upozornila ale, že transakce je ve fázi „máme zájem“, ne „kupujeme“. Zatím je věc opravdu v této situaci.

DPP na jaře oznámil prodej celkem 27 kusů tramvají T6A5, které postupně vyřazuje. Kdo výběrové řízení vyhrál, není jasné, v registru smluv zatím žádný nový kontrakt na nákup tramvají není. DPP tentokrát nabízel tramvaje vyrobené v roce 1996, najeto mají většinou přes milion kilometrů. Minimální částka ke koupi je 350 tisíc korun za jednu.

Tramvaje vyrobené v polovině devadesátých let už DPP nepotřebuje díky velkému nákupu nových tramvají. Pro DPMB nejde o neznámá vozidla, vlastní jich nyní celkem už třicet. První z Prahy začaly v Brně jezdit na sklonku loňského roku.

Čtyřnápravové tramvaje se vyráběly v letech 1991 až 1998 v ČKD Tatra. Celkem se jich vyrobilo 296, dodnes jezdí v Praze, Brně, Ostravě, Košicích a Bratislavě, část se pak prodala do Kyjeva, Charkova a Sofie.

Tagy brno Dopravní podnik hl. m. Prahy Dopravní podnik města Brna DPMB dpp T6A5
114 komentářů