Brněnský dopravní podnik na videu vyvrátil fámy, zda se vejdou do nového tunelu dvě tramvaje

Tunel Žabovřeská, Brno, I/42, VMO, ŘSDTunel Žabovřeská, Brno, I/42, VMO, ŘSD

Provoz v tunelu s cestujícími začne 1. května.

Dopravní podnik města Brna (DPMB) zveřejnil na svém facebookovém profilu další video ze zkušebních jízd v novém tramvajovém tunelu v Žabovřeské ulici. Na rozdíl od prvního videa jsou na záběru dvě tramvaje jedoucí proti sobě.

Po zveřejnění prvních záběrů z tunelu se začaly po městě šířit fámy, že nová stavba je příliš úzká a dvě tramvaje tunelem najednou neprojedou. „Je to důkaz pro ty, kteří nevěřili, že se do něj dvě tramvaje  jedoucí proti sobě vejdou,“ uvedl DPMB na svém profilu.

Tramvajový tunel vznikl v rámci stavby nové části Velkého městského okruhu v Brně. Tunel je v úseku Pisárky – Komín, nahradí původní povrchovou trať, která ustoupila budování kapacitní silnice. Půl kilometru dlouhý tunel platilo Ředitelství silnic a dálnic, kterého ho plánuje do 27. dubna předat dopravnímu podniku. O den později otevře DPMB tunel veřejnosti, pravidelný provoz tramvají má začít 1. května. Aktuálně v tunelu probíhají zkoušky všech typů tramvají, které v Brně jezdí.

Více informací o novém tunelu i stavbě silnice jsme přinesli včetně rozsáhlé fotogalerie minulý týden.

Budování tramvajového tunelu v Žabovřeské, stav v lednu 2023. Foto: DPMBBudování tramvajového tunelu v Žabovřeské, stav v lednu 2023. Foto: DPMBBudování tramvajového tunelu v Žabovřeské, stav v lednu 2023. Foto: DPMBBudování tunelu a silnice začalo v prosinci 2020, náklady jsou 2,030 miliardy korun. Pohled do tramvajového tunelu od severu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz Délka jižní přesypané části je 3 m. délka ražené části je 334 m, délka severní přesypané části je 164 m.  Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czTunel je kombinací raženého a přesypaného, celkem měří 501 metrů. Je tak o 118 kratší než loni otevřený tramvajový tunel ke kampusu Bohunice.  Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPo dokončení budou tramvaje moci projíždět tunelem rychlostí 50-60 km/h. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czJižní portál tunelu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPohled z tunelu směrem na jih do Pisárek. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz
Tagy Dopravní podnik města Brna DPMB I/42 VMO Žabovřeská tramvajový tunel tramvajový tunel Žabovřeská VMO Brno
91 komentářů