V brněnské MHD přibudou nové sčítače cestujících a informační panely, DPMB vypsal výběrová řízení

Trolejbus SOR TNS 12 v ulicích Brna. Foto: DPMBTrolejbus SOR TNS 12 v ulicích Brna. Foto: DPMB

Za novinky dá dopravce přes sto milionů korun.

Dopravní podnik města Brna (DPMB) vypsal výběrová řízení na dodání systému automatického sčítání cestujících a nových informačních panelů. Uvedl to v tiskových zprávách.

„Díky automatickému sčítání získáme přesný přehled o počtu lidí na linkách. Umožní to vyhodnotit zájem cestujících o konkrétní spoje a lepší rozvržení intervalů mezi nimi. Vzhledem k neustálému růstu města musíme reagovat také rozšiřováním sítě městské hromadné dopravy. Abychom mohli MHD přizpůsobovat reálné poptávce cestujících, potřebujeme detailní přehled o potřebách obyvatel Brna a jeho návštěvníků,“ vysvětlil dopravce.

Vypsané výběrové řízení zajistí dodání systému, kterým DPMB osadí přes 3 tisíce dveří všech 746 provozovaných vozidel. Senzory umístěné u každého vstupu budou okamžitě přenášet data do softwaru, který je bude zaznamenávat.

„Systém bychom chtěli do budoucna implementovat do řídicího informačního systému, aby mohli dispečeři v reálném čase lépe organizovat dopravu při mimořádných událostech, kdy posilujeme dopravu. Plné vozy by například nechali jet v celé trase, prázdné by mohli ukončit dříve a poslat je tam, kde jsou potřeba více,“ řekl dopravní ředitel DPMB Jan Seitl.

Stomilionová investice

Investice vyjde asi na 100 milionů korun, 70 % by dopravce kryl ze získané dotace. Projekt má být uskutečněn ve třech etapách, po zkušebních vozech chce podnik systém implementovat do tramvají, poté do autobusů a trolejbusů.

Dosud byli cestující v brněnské MHD automaticky sčítáni ve 116 vozidlech. Systém je však podle DPMB už zastaralý a technicky nedostatečný. Jeho výsledky byly propojovány s poznatky brigádníků, kteří prováděli sčítání přímo ve vozech nebo na zastávkách MHD.

Lepší informovanost cestujících

Výběrové řízení na dodávku 84 nových informačních panelů umožní jejich výměnu na 28 zastávkách a přidání na 19 dalších. Cestující tak získají lepší informovanost o příjezdech spojů a mimořádných událostech.

„Zcela nově nainstalujeme infopanely například na zastávky Klusáčkova, Körnerova, Grohova, Náměstí Míru nebo Tábor. Výměny starších panelů za nové se pak dočkají zastávky Pisárky, Podlesí, Krásného, Rakovecká nebo Čertova rokle,“ upřesnil DPMB.

Instalace informačních panelů, napojení a související stavební práce včetně přípojek má proběhnout v závislosti na výběru dodavatele od června do listopadu tohoto roku.

Tagy brno Dopravní podnik města Brna DPMB sčítače cestujících sčítání cestujících
25 komentářů