Brazilský Embraer získal zakázku až na 80 nových letadel E195-E2. Kanadské aerolinky s nimi chtějí expandovat v USA

Embraer E195-E2 v barvách Porter Airlines. Foto: EmbraerEmbraer E195-E2 v barvách Porter Airlines. Foto: Embraer

Kanadský dopravce dosud létá jen s turbovrtulovými stroji.

Kanadská letecká společnost Porter Airlines chystá velkou expanzi po celé Severní Americe. Pomoci jí k tomu má až 80 nových letadel Embraer E195-E2. S brazilským výrobcem podepsala závaznou smlouvu na dodávku 30 letadel a opci na 50 dalších. Pro Embraer jde o jeden z největších kontraktů za poslední roky, akcie firmy po zprávě prudce vzrostly. Zakázka znamená současně definitivní konec nadějí pro Airbus, že by dopravce koupil letouny A220.

Pro Porter Airlines, které se dosud profilují jako hlavně regionální dopravce, jde o zásadní změnu flotily. Firma dosud létá s 29 turbovrtulovými stroji De Havilland Canada Dash 8-400, teď přejde k proudovým letadlům. Porter budou prvním severoamerickým dopravcem tohoto typu letadla. „Investice zvýší konkurenci, zvýší kvalitu cestování a vytvoří až 6 tisíc nových míst,“ uvedla firma v prohlášení. Součástí kontraktu je opce na přeměnu zakázky na menší E190-E2.

Porter Airlines se chtějí zaměřit na spojení mezi menšími letišti, ze kterých musejí dosud lidé létat většinou s přestupem. „Věříme, že teď v době po koronaviru je ten pravý čas investovat do letectví,“ řekl Michael Deluce, šéf Porter Airlines.

Nová letadla umožní firmě expanzi nejen do řady měst v USA, ale také spojení například do Karibiku nebo Mexika.

Porter Airlines měly být původně prvním zákazníkem letadel Bombardier CSeries, nyní známých jako Airbus A220. Firma potvrdila, že už s těmito letadly vůbec nepočítá.

Tagy Embraer Embraer E195-E2 Porter Airlines
1 komentář