Bourání části nádraží v Holešově není jisté. Plány podřízených prověří šéf Správy železnic

Výpravní budova v Holešově. Foto: Ptáček pozemní stavbyVýpravní budova v Holešově. Foto: Ptáček pozemní stavby

Správa železnic chce u budovy opravené před 11 lety odstranit jedno patro.

Výpravní budova stanice Holešov může uniknout částečné demolici, se kterou zatím počítala Správa železnic. Po medializaci plánu na takzvanou optimalizaci, která počítala s odstraněním jednoho patra před jedenácti lety opravené budovy, prověří plány svých podřízených z olomouckého oblastního ředitelství ještě generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

„Přímo v Holešově se seznámí se stavem nádražní budovy a navrhovaným řešením. Jaký bude další postup, se následně rozhodne,“ řekl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Deník Zdopravy.cz o chystaném plánu na demolici části budovy informoval v sobotu. Podle Viktora Vika, který je na Správě železnic náměstkem ředitele organizační jednotky pro techniku oblast Olomouc, je stávající budova náročná na údržbu nebo vytápění a je potřeba ji zmenšit jen na velikost nutnou pro zachování provozu železnice. „Budova bude snížena o jedno patro, stane se z ní přízemní budova,“ řekl Vik holešovské televizi. Akci spojí s modernizací celého kolejiště.

Proti bourání vznikla petice, zatím má přes šest stovek podpisů. Její autorka Olga Svátková ji bude adresovat ministrovi dopravy a generálnímu řediteli Správy železnic. „Přejeme si, aby vedoucí pracovníci Správy železnic přistupovali k výše zmíněné historické stavbě a k jejímu pěknému, estetickému okolí s úctou, jakou si zaslouží, a aby vzácnou architektonickou památku z 19. století v Holešově zanechali postavenou pro další generace,“ uvedla v petici.

Starosta Holešova Rudolf Seifert (TOP09) uvedl, že Správě železnic nabídl využití budovy pro potřeby Městské policie, zázemí řidičů autobusů nebo jako centrum volného času. „Bylo nám sděleno, že stát do cizího majetku nemůže investovat. Je nám to velmi líto, zmizí velmi historická budova,“ uvedl Seifert.

Tagy demolice nádražních budov Holešov Správa železnic trať 303 Kojetín - Valašské Meziříčí
57 komentářů