Boom spojení Tel Aviv – Dubaj. El Al začne létat až třikrát denně

Boeing 737-900 El Al se speciálním polepem pro let do Abú Dhabí. Foto: El AlBoeing 737-900 El Al se speciálním polepem pro let do Abú Dhabí. Foto: El Al

Na trasu mezi oběma zeměmi se chystá pět dopravců.

Desítky let tu neexistovalo žádné přímé letecké spojení, od prosince si budou cestující mezi Spojenými arabskými emiráty a Izraelem moci vybírat i z několika letů denně.

Izraelské aerolinky El Al jsou dalším dopravcem, který začne od prosince létat z Tel Avivu do Dubaje. El Al spustí spojení 13. prosince, nabídne zatím dva až tři lety denně. Na trasu nasadí většinou Boeing 737-900, na vybrané lety Boeing 787. Letenky dnes začaly aerolinky nabízet v rezervačních systémech.

El Al bude třetím dopravcem na této trase. Ve čtvrtek poprvé poletí mezi Dubají a Tel Avivem flydubai, 2. prosince izraelská Arkia. Příští rok by měly na trasu vstoupit také Emirates a Etihad Airways.

Otevření linky umožnila dohoda mezi Spojenými arabskými emiráty a Izraelem podepsaná letos na podzim. Obě země si od dohody slibují výrazný růst obchodní výměny i rozvoj cestovního ruchu.

K uvolňování vztahů začalo docházet letos v létě, kdy prezident Spojených arabských emirátů (SAE) dekretem zrušil zákon, který nařizoval bojkot Izraele. Obě země tak nyní mohou spolu obchodovat a uzavírat finanční dohody. Dekret formálně ruší zákon z roku 1972, zavedený krátce po vzniku SAE. Právní úprava odrážela tehdejší postoj arabských zemí, podle něhož bylo možné stát Izrael uznat jen za předpokladu, že bude existovat samostatný palestinský stát.

Tagy DXB El Al izrael spojené arabské emiráty TLV
6 komentářů