Boeing přišel o další velkou objednávku na 737 MAX, Avolon zrušil zakázku na 75 letadel

Boeing 737 MAX 8 v barvách leasingové společnosti Avolon. Foto: BoeingBoeing 737 MAX 8 v barvách leasingové společnosti Avolon. Foto: Boeing

Výrobce letadel Boeing musel ze svých objednávkových knih škrtnout další velkou zakázku. Leasingová společnost Avolon oznámila, že kvůli současné situaci

Výrobce letadel Boeing musel ze svých objednávkových knih škrtnout další velkou zakázku. Leasingová společnost Avolon oznámila, že kvůli současné situaci v letectví musí zrušit zakázku na celkem 75 nových letounů 737 MAX.

Avolon zrušení objednávky v odhadované hodnotě 3,8 miliardy dolarů oznámil ve zprávě pro investory, ve které upřesňuje svůj postup kvůli pandemii koronaviru. Avolon je jedním z dvaceti největších zákazníků modelu 737 MAX.

Firma současně odkládá dodávky dalších již objednaných letadel, celkem půjde o 25 Boeingů 737 MAX a Airbusů A320neo. Zároveň Avolon zrušil objednávky na čtyři širokotrupá letadla A330neo.

Postup velké leasingové společnosti ukazuje, že po aerolinkách současná krize zásadně dopadne i na výrobce letadel. Airbus, který ještě před pár týdny řešil zpoždění v dodávkách letadel A320neo už oznámil, že jejich výrobu silně omezí.

„Čelíme největší výzvě v historii letecké dopravy. Většina letadel je uzemněna,“ konstatoval šéf Avolon Dómhnal Slattery. Avolon zredukuje objednávky na nová letadla o celkem 40 % z 284 na 165 kusů, protože očekává výrazný pokles zájmu o létání. Objednávku na 737 MAX uzavřela firma v roce 2017 na aerosalonu v Paříži.

Tagy Avolon boeing Boeing 737 MAX
7 komentářů