Boeing ztrácí další zakázky na 737 MAX, celkem přišel již o 462 objednávek

Boeing 737 MAX 8 v barvách leasingové společnosti Avolon. Foto: BoeingBoeing 737 MAX 8 v barvách leasingové společnosti Avolon. Foto: Boeing

Leasingová společnost Avolon je další velkým zákazníkem Boeingu, který proškrtal svoji objednávku na letouny 737 MAX. Od ledna letošního roku

Leasingová společnost Avolon je další velkým zákazníkem Boeingu, který proškrtal svoji objednávku na letouny 737 MAX. Od ledna letošního roku tak Boeing přišel o celkem 462 zakázek na letouny, u kterých se stále neví, kdy budou moci znovu létat.

Avolon oznámil proškrtání objednávek ve své čtvrtletní zprávě. Jde celkem o 27 letadel 737 MAX, už v prvním čtvrtletí firma zrušila objednávku na 75 letadel stejného typu. Firma ale kvůli situaci na trhu ruší i další zakázky, například na jeden Airbus A330neo, u 3 letounů Airbus A320 posunula dodávku na později. Avolon vlastní celkem 547 letadel, patří mezi největší leasingové společnosti v oboru.

Server AirlineGeeks.com sečetl všechny zrušené objednávky na 737 MAX za letošní rok: již jde o celkem 462 letadel. Loni to bylo 182, z velké části kvůli krachu indické společnosti Jet Airways.

Boeing minulý týden dokončil testovací lety s Boeingem 737 MAX, americký Úřad civilního letectví ale rozhodně nechce uvádět jakýkoliv termín, kdy by se mohl stroj opět vrátit do provozu. V oboru se čím dál častěji mluví až o příštím roce.

Letadla 737 MAX jsou uzemněna od loňského března po dvou nehodách v Indonésii a Etiopii. Agentura Reuters minulý týden uvedla, že Boeing už začal vyplácet odškodné ve více než 90 procentech sporů souvisejících s předloňskou havárií Lion Air v Indonésii.

Tagy 737 max Avolon boeing uzemnění letadel 737 MAX
6 komentářů