dkv-spojujeme

Blanka má čtyři roky po otevření kolaudační razítko, původní podmínka už neplatí

Tunelový komplex Blanka. Foto: SatraTunelový komplex Blanka. Foto: Satra

Tunelový komplex Blanka je po více než čtyřech letech od zahájení provozu zkolaudovaný. Na sociálních sítích o tom dnes informoval

Tunelový komplex Blanka je po více než čtyřech letech od zahájení provozu zkolaudovaný. Na sociálních sítích o tom dnes informoval náměstek pražského primátora pro dopravu Adam Scheinherr.

Jde částečně o právní fintu: kolaudace stavby byla ve stavebním povolení původně podmíněna dokončením vnějšího Pražského okruhu. Magistrát ale dospěl k názoru, že taková podmínka už není nutná.

„Právní rozbor odboru Pozemních komunikací a drah magistrátu lonstatoval ve vypořádání, že podmínka je neadekvátní a neměla být ani zmíněna ve stavebním povolení. Praha nemůže zajistit stavbu jiného subjektu, což je v tomto případě Ministerstvo dopravy – ŘSD,“ uvedl Scheinherr.

Pokud by Praha musela čekat na dokončení Pražského okruhu, reálně hrozí, že by byla Blanka bez kolaudace několik desítek let. Na kolaudaci dosud čekají i některé již postavené části Pražského okruhu. Dosud Blanka fungovala v takzvaném zkušebním provozu. Ten ale komplikoval financování provozu, dosud se muselo platit z rozpočtu investic. Scheiherr uvedl, že chce teď veškeré síly věnovat přípravě takzvaného Městského okruhu.

Blanka nedávno oslavila čtyři roky provozu. Denně projede přes 80 tisíc aut, jejich počet neustále roste. Nejvytíženějším je Dejvický tunel.

Tagy Blanka Tunelový komplex Blanka
8 komentářů