Bez povolení a klidně z lampy. Poslanci schválili snadnější zřizování nabíječek

Dobíjení na ulici v nizozemském Haagu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czDobíjení na ulici v nizozemském Haagu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Budování nových nabíjecích stanic pro elektromobily by mělo být podstatně jednodušší než dosud. Poslanci hospodářského výboru poslali do třetího čtení

Budování nových nabíjecích stanic pro elektromobily by mělo být podstatně jednodušší než dosud. Poslanci hospodářského výboru poslali do třetího čtení pozměňovací návrh, podle kterého nebude na nabíjecí stanice do výkonu 22 kW nutné stavební povolení ani rozhodnutí o umístění.

Nový paragraf se dostal do projednávání zákona 416, který má urychlit výstavbu dopravní a energetické infrastruktury. Dnes trvá vyřízení povolení pro veřejnou dobíjecí stanici často mnoho měsíců.

Změnu zákona iniciovala Asociace pro elektromobilitu, která chce podpořit rozvoj dobíjecích stanic u parkovacích míst. Změna se netýká velkých rychlonabíjecích stanic. Nové opatření má umožnit rozvoj „pomalých“ dobíječek, například i z lamp pouličního osvětlení, které ale zvládnou doplnit i přes 100 km za hodinu.

Podle Lukáše Hataše z Asociace pro elektromobilitu je dostatek malých dobíjecích stanic jedním z hlavních klíčů pro rozšíření elektromobilů. „Každé auto potřebuje jen připojení k elektrické síti, kde se při parkování dotankuje. Na cestách nad kapacitu baterie pak dobíjecí HUBy, které doplní baterii i 20x rychleji ,“ řekl Hataš.

Tagy dobíjecí stanice zákon 416
38 komentářů