Pražské lampy připravené na dobíjení aut dostanou wallboxy. Podívejte se, jak je poznáte

Pražská lampa veřejného osvětlení s přípravou na instalaci dobíječky. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýPražská lampa veřejného osvětlení s přípravou na instalaci dobíječky. Foto: Zdopravy.cz / Jan Nevyhoštěný

Loni se pro dobíječky upravilo 113 lamp, letos je v plánu dalších 239.

Městská firma Technologie hlavního města Prahy (THMP), která se stará o veřejné osvětlení a zastávky MHD, vypsala tendr na 150 dobíjecích stanic do lamp veřejného osvětlení.

V rámci instalace nových stožárů osvětlení už delší dobu probíhá v Praze na několika místech příprava na instalaci dobíječek elektromobilů. K vytipovaným lampám je nutné nejprve přivést kapacitnější elektrickou přípojku. Spodní část lampy se dvěma dobíječkami na každé straně je poté zakryta plechovým boxem v nové městské černé barvě.

Pražská lampa veřejného osvětlení s přípravou na instalaci dobíječky. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýPražská lampa veřejného osvětlení s přípravou na instalaci dobíječky. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýPražská lampa veřejného osvětlení s přípravou na instalaci dobíječky. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýPražská lampa veřejného osvětlení s přípravou na instalaci dobíječky. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýPražská lampa veřejného osvětlení s přípravou na instalaci dobíječky. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýPražská lampa veřejného osvětlení s přípravou na instalaci dobíječky. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýPražská lampa veřejného osvětlení s přípravou na instalaci dobíječky. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýPražská lampa veřejného osvětlení s přípravou na instalaci dobíječky. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýPražská lampa veřejného osvětlení s přípravou na instalaci dobíječky. Foto: Zdopravy.cz / Jan Nevyhoštěný

Chybí totiž samotný wallbox, neboli panel, do kterého je možné zasunout kabel a reálně dobíjet. Právě na ty nyní Praha prostřednictvím THMP vypsala tendr. Podle věstníku zakázek se soutěží rámcová dohoda pro zajištění dodávky a instalaci 150 kusů dobíjecích stanic.

Wallboxy na stožárech budou mít dva dobíjecí body, každý o výkonu 22 kW. Město očekává od dodavatele montáže, zprovoznění zařízení, zajištění servisu a opatření nátěrem „v barvě typu RAL 7021“.

Praha předpokládá rozdělení zakázky do třech fází. Rámcová dohoda je na instalaci 50 kusů dobíjecích stanic každý rok, minimální odběr je přitom poloviční: 25 kusů. Předpokládaná cena je 15 milionů korun, město chce využít evropské dotace.

Na Vinohradech už fungují

První zkušební dobíjecí lampy se objevily už v roce 2022 na Vinohradech. Je jich celkem 13 a nabízí 25 již zprovozněných dobíjecích míst.

První pražské dobíječky na lampách veřejného osvětlení z roku 2022. Foto: THMPPrvní pražské dobíječky na lampách veřejného osvětlení z roku 2022. Foto: THMPPrvní pražské dobíječky na lampách veřejného osvětlení z roku 2022. Foto: THMP

Další lampy prošly zatím jen přípravou, v uplynulých měsících přibyly třeba na pražských Petřinách. Loni se takto upravilo 113 lamp, letos je v plánu dalších 239.

Elektromobily mohou v Praze letos dál parkovat zdarma. Nabíječky najdou řidiči v lampách

Podle ředitele THMP bude instalace wallboxů do připravených lamp poměrně jednoduchá a zabere jen pár měsíců. „Přišlo nám líto nechat tu dotační výzvu bez povšimnutí,“ řekl ředitel pro ČTK.

Dodal, že po případném vysoutěžení bude mít koncesionář na starosti i nabíječky, které nainstaluje město. Magistrát kromě lamp podle Jílka plánuje také instalace samostatně stojících elektronabíječek.

V roce 2026 jich bude 800

Praha se v posledních letech snaží vytipovávat místa, kde se při rekonstrukci veřejného osvětlení posiluje rozvodná síť, aby mohly být pouliční lampy postupně doplněny o dobíjecí stanice.

Řešte parkování na sídlištích, vyzval zastupitel Hřiba. Zdražení to vyřeší samo, míní náměstek

Do rozvoje dobíjecí infrastruktury město v posledních třech letech podle náměstka primátora pro dopravu Zdeňka Hřiba investovalo 220 milionů. Většina z částky šla právě do nabíječek v lampách pouličního osvětlení. Nyní se tento typ dobíjení buduje v nových lokalitách za dalších 90 milionů.

Cílem je mít v první fázi do roku 2026 cca 800 nabíječek na lampách veřejného osvětlení, každou se dvěma zásuvkami. Dále město připravuje koncesi s využitím evropských dotací na projekt samostatných dobíjecích stanic ve veřejném prostoru,“ řekl už před časem Hřib.

Tagy dobíjecí stanice praha THMP
50 komentářů