Benzin zlevnil už pod 23 korun. Pád jeho ceny je už u konce, říká šéf Tank ONO

Čerpací stanice Tank-Ono. Foto: Tank-OnoČerpací stanice Tank-Ono. Foto: Tank-Ono

V Česku je možné od pátečního odpoledne už tankovat benzin i za cenu pod 23 korun za litr. Síť čerpacích

V Česku je možné od pátečního odpoledne už tankovat benzin i za cenu pod 23 korun za litr. Síť čerpacích stanic Tank ONO dnes zlevnila litr naturalu 95 na 22,90 Kč.

Zlevnění minulý týden znamenalo pád cen na nejnižší úroveň od ledna 2009, tato hodnota ale nebude prolomena, i když je nyní ropa levnější než tehdy. Důvodem je kurz dolaru, tehdy byl vůči koruně podstatně levnější.

Myslím, že to je už poslední zlevnění, poslední dny se pád cen zastavil. Tři dny je už cena prakticky stejná, do té doby se neustále zlevňovalo,“ řekl Jiří Ondra, spolumajitel sítě Tank Ono. Za poslední měsíc cena spadla u této sítě o 7,50 Kč.

Zlevňování postupně přichází i na další čerpací stanice. U nich ale pokles cen zdaleka není takový. Zatímco u Tank ONO, které drží stále stejnou cenovou politiku stejné marže, jsou ceny na jedenáctiletém minimu, v případě celého trhu je zatím cena na čtyřletém minimu.

Včera byla na českých čerpacích stanicích průměrná cena 28,83 Kč za litr naturalu, nafta za 28,60 Kč za litr. Jde o průměrnou cenu, kterou zveřejňuje pravidelně společnost CCS. To ukazuje, že řada prodejců nynější situaci využilo k vylepšení svých marží.

V nejbližším týdnu předpokládáme další propad cen pohonných hmot o 60 až 80 haléřů na litr. V dubnu se průměrná cena benzinu i nafty sníží pod 28 Kč za litr. Cena ropy Brent se drží nízko na úrovni 26 dolarů za barel,“ uvedl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Kromě koronavirové krize je podle něj důvodem propadu cen situace v těžbě ropy. „Neshoda a cenová válka mezi Saúdskou Arábií, Ruskem a dalšími významnými producenty trvá,“ dodal.

Tagy ceny pohonných hmot Tank ONO Top
36 komentářů