AŽD Praha čelí na sociálních sítích kritice za práci v Bělorusku. Trh jsme opustili, říká firma

Montáž přestavníku, ilustrační foto. Autor: AŽD PrahaMontáž přestavníku, ilustrační foto. Autor: AŽD Praha

Podle firmy už v Bělorusku nejsou žádní její zaměstanci.

Společnost AŽD Praha se po necelých dvou měsících znovu dostala do pozornosti na sociálních sítích kvůli rusko-ukrajinskému konfliktu. Po sociálních sítích začaly kolovat snímky zaměstnanců firmy, jak pracují v Bělorusku. Firma ale uvedla, že běloruský trh zcela opustila.

Podle mluvčího firmy Jiřího Dlabaji jde o stejnou zprávu, která se objevila v srpnu. „Žádný zaměstnanec AŽD se v Bělorusku nevyskytuje. Prodali jsme všechny zásoby, vypověděli nájemní smlouvy a ve vazbě na konflikt na Ukrajině jsme běloruský trh z vlastního rozhodnutí s velkými ztrátami opustili,“ uvedl Dlabaja.

Snímky se začaly objevovat na telegramovém účtu belzhd_live, který se označuje jako Společenství běloruských železničářů. Podle jejich vyjádření firma ve dvou stanicích v běloruském Homelu uvedla do provozu zabezpečovací systém od AŽD Praha. Homel je používán jako tranzitní bod pro převoz ruské vojenské techniky.

Technici AŽD byli v Bělorusku v srpnu. „Provádí pouze nejnutnější úkony, aby naše technologie byly ve stavu, který neohrozí na životech cestující veřejnost. Ta totiž nemá nic společného s agresí na Ukrajině. Pro AŽD tento postup znamená obrovské ekonomické ztráty, ale naše společnost je jednoznačně přijala,“ řekl na počátku srpna Dlabaja.

AŽD ve svém vyjádření uvedla, že u každé zakázky těžce „bojovala“ s ruskými společnostmi. „Podařilo se nám je porazit díky naší spolehlivosti a kvalitou. Zastavením naší činnosti v Bělorusku dostane ruská konkurence uvolněný trh bez boje,“ dodal Dlabaja. Připomněl současně, že se firma zapojila do pomoci Ukrajině. „Dětem z Ukrajiny jsme například darovali notebooky, aby mohly dálkově studovat. A v pomoci budeme samozřejmě pokračovat,“ dodal.

Tagy AŽD Praha Bělorusko sankce vůči Rusku
25 komentářů