AŽD Praha čelí krititce za práci v Bělorusku. Provádíme jen nejnutnější úkony, říká firma

Montáž přestavníku, ilustrační foto. Autor: AŽD PrahaMontáž přestavníku, ilustrační foto. Autor: AŽD Praha

AŽD se podle svých slov aktivně zapojila do pomoci Ukrajině.

Největší tuzemský výrobce zabezpečovací techniky pro železnici AŽD Praha čelí na sociálních sítích kritice, že nedodržuje sankce vůči běloruskému režimu. Objevily se snímky zaměstnanců firmy v Bělorusku, jak provádí některé práce na tamější železnici. Podle AŽD jde ale pouze o nejnutnější údržbu. Bělorusko je na seznamu zemí, na které EU zavedla sankce kvůli spojení s Ruskem.

Na zaměstnance AŽD Praha upozornil například běloruský server Motolko.help. Odkazuje přitom na účet běloruských drah na Telegramu, podle kterého probíhají v železničním uzlu Gomel a okolí práce na zabezpečovacím zařízení. Server současně dodává, že přes Gomel putuje do Běloruska ruská vojenská technika.

Mluvčí AŽD Praha Jiří Dlabaja uvedl, že firma dodržuje veškerá sankční opatření ve vztahu k Bělorusku. „Od vypuknutí agrese na Ukrajině firma z vlastní iniciativy nedodala a nedodává do Běloruska žádné technologie, i když se na ně žádné sankce nevztahují,“ řekl Dlabaja.

Podle něj je v Bělorusku aktuálně několik techniků firmy. „Provádí pouze nejnutnější úkony, aby naše technologie byly ve stavu, který neohrozí na životech cestující veřejnost. Ta totiž nemá nic společného s agresí na Ukrajině. Pro AŽD tento postup znamená obrovské ekonomické ztráty, ale naše společnost je jednoznačně přijala,“ dodal Dlabaja.

AŽD ve svém vyjádření uvedla, že u každé zakázky těžce „bojovala“ s ruskými společnostmi. „Podařilo se nám je porazit díky naší spolehlivosti a kvalitou. Zastavením naší činnosti v Bělorusku dostane ruská konkurence uvolněný trh bez boje,“ dodal Dlabaja. Připomněl současně, že se firma zapojila do pomoci Ukrajině. „Dětem z Ukrajiny jsme například darovali notebooky, aby mohly dálkově studovat. A v pomoci budeme samozřejmě pokračovat,“ dodal.

Tagy AŽD Praha Bělorusko sankce
132 komentářů