Bavorský objednatel BEG a české ministerstvo dopravy vypsaly soutěž na linku Mnichov – Praha

Lokomotiva Siemens řady 183 v čele expresu z Mnichova do Prahy. Foto: Dolansapur / Flickr.comLokomotiva Siemens řady 183 v čele expresu z Mnichova do Prahy. Foto: Dolansapur / Flickr.com

Vítěz získá smlouvu na období od prosince 2027 do prosince 2042.

Bavorský objednatel železniční dopravy BEG (Bayerische Eisenbahngesellschaft) vypsal otevřené výběrové řízení na zajištění linky Mnichov – Praha (RE/Ex 36). Vítěz získá smlouvu na období od prosince 2027 do prosince 2042. Nejzazší termín pro podání nabídek je 15. leden 2024, vyhlášení vítěze předpokládá BEG na konci března 2024. Soutěž má na starost BEG, postupuje nicméně ve spolupráci s českým ministerstvem dopravy, které bude objednatelem na české straně. Řízení bude vedeno podle německého práva a jazykem nabídkového řízení bude němčina.

Trasa vede z hlavního nádraží v Mnichově přes Regensburg (Řezno), Schwandorf, Furth im Wald, Domažlice a Plzeň na pražské hlavní nádraží. Vlaky by měly jezdit ve dvouhodinovém taktu, objednatelé požadují nové vozy pro rychlost až 200 km/h, s klimatizací a wifi. Mezi požadavky je i bistro s nabídkou teplých pokrmů. Vagony s bezbariérovým přístupem získají v hodnocení body navíc.

„Železniční společnost, která v zadávacím řízení zvítězí, bude mít striktně nastaveny měsíční a roční cílové hodnoty dochvilnosti a spolehlivosti. Pokud je nedodrží, budou následovat sankce. BEG se také zaměří na kvalitu služeb, kterou bude hlídat pomocí kontrol a průzkumů mezi cestujícími,“ uvedl bavorský objednatel. Naopak, pokud bude dopravce kvalitu dodržovat, obdrží finanční bonus.

O soutěži se mluví několik let. Na evropské poměry jde přitom o unikátní tendr, neboť přeshraniční výkony se v dálkové dopravě prakticky nesoutěží. Provoz linky označované jako Západní expres dnes zajišťuje pod značkou Alex Die Länderbahn na bavorské straně a České dráhy na českém území.

Spojení je dlouhodobě kritizováno za výpadky v kvalitě, a to zejména u německého dopravce. „Evidujeme celou řadu stížností, které se týkají současného stavu této linky,“ řekl v nedávné debatě Trendy Zdopravy.cz ministr dopravy Martin Kupka, který vypsání soutěže avizoval.

Další informace k soutěži jsou na stránkách BEG.

Tagy Bayerische Eisenbahngesselschaft (BEG) BEG Ex36 praha - mnichov Západní expres
105 komentářů