AŽD buduje na své trati Kopidlno – Dolní Bousov 5G síť, poslouží k testování autonomních vlaků

Stavba 5G vysílače na trati Kopidlno - Dolní Bousov. Pramen: AŽD PrahaStavba 5G vysílače na trati Kopidlno - Dolní Bousov. Pramen: AŽD Praha

AŽD na takzvané Kopidlnce zatím pokryje prostřednictvím čtyř vysílačů železniční úsek Dětenice – Ledkov.

Společnost AŽD Praha zahájila ve spolupráci s firmou CETIN stavbu první tuzemské 5G sítě určené výhradně pro potřeby železnice. Děje se tak na trati Kopidlno – Dolní Bousov, která je v majetku AŽD. Firma chce vysokokapacitní síť využít především k testování autonomních vlaků.

„5G síť výhradně pro železnici je sice velmi nákladná záležitost, ale společnost AŽD musí držet krok se světovou konkurencí. Oproti konkurenci máme tu výhodu, že ji budujeme na své vlastní trati a bez jakéhokoliv jiného provozu, takže naši technici budou moci neomezeně experimentovat a testovat limity této vysokokapacitní datové sítě,“ uvedl generální ředitel AŽD Zdeněk Chrdle.

Na takzvané Kopidlnce AŽD zatím prostřednictvím čtyř vysílačů pokryje železniční úsek Dětenice – Ledkov, kde se bude testovat autonomní provoz vlaků bez strojvedoucích. V rámci těchto testů budou přes 5G síť přenášeny datově náročné informace, jako jsou digitální mapy, dohledové informace, obraz ze senzorů a kamer sledujících prostor kolem vlaku a komunikace s externími detektory podél trati. Současně půjde přes 5G síť autonomní vlak kompletně ovládat.

Společnost AŽD plánuje používat 5G síť i pro nově vyvíjené technologie, které díky vysokokapacitnímu a stabilnímu přenosu dat budou umožňovat provoz bez kabeláže.

„Kopání kabelových tras a ukládání metalických či optických kabelů totiž stavby časově protahuje, ale především významně prodražuje. My už dnes umíme využívat výhradních sítí GSM-R pro bezpečný přenos datových informací na železnici, je ale potřeba přiznat, že zde bojujeme s nedostatečnou datovou propustností. A 5G síť nám nabízí zcela nové možnosti, které povedou k zatím netušeným technologickým inovacím,“ doplnil Chrdle.

AŽD plánuje spuštění 5G sítě na přelom září a října letošního roku.

Výhody zavedení 5G pro železnici rozebíral nedávný článek Asociace provozovatelů mobilních sítí.

Tagy 5G AŽD Praha trať Kopidlno - Dolní Bousov
21 komentářů