dkv-spojujeme

Až 60 nových motoráků: Dráhy obdržely tři nabídky, všechny z Evropy

RegioShark od výrobce Pesa Bydgoszcz. Autor: České dráhyRegioShark od výrobce Pesa Bydgoszcz. Autor: České dráhy

Velký tendr Českých drah na nákup až 60 motorových jednotek pro kraje se dostal do finále. Dopravce obdržel nabídky od

Velký tendr Českých drah na nákup až 60 motorových jednotek pro kraje se dostal do finále. Dopravce obdržel nabídky od tří výrobců, všichni jsou přitom z Evropy. Deníku Zdopravy.cz to řekl úřadující šéf Českých drah Radek Dvořák.

„Obdrželi jsme indikativní nabídky a nyní začínají jednání o konečné ceně,“ uvedl Dvořák. Snahou Českých drah podle něj bude, aby smlouva byla uzavřena ještě do konce roku. Dráhy chtějí uzavřít rámcovou smlouvu na dobu osmi let na odběr až 60 vozidel v celkové odhadované hodnotě 5,2 miliardy korun.

Podle Dvořáka se bude od vyjednané ceny v tomto velkém tendru odvíjet i osud soutěže na deset motoráků pro Kladno. Ta běží už dva roky, podle původních plánů měly stroje od letoška jezdit. Jestliže se ale podaří drahám získat skrze velký tendr lepší cenu, „kladenskou“ soutěž zruší.

Deník Zdopravy.cz oslovil některé velké evropské výrobce (Pesa, Alstom, Bombardier, Stadler), odpovědi se ale dočkal pouze u Stadlera. „K probíhajícím soutěžím se nevyjadřujeme, komentujeme pouze už podepsané smlouvy,“ sdělila šéfka komunikace Marina Winderová.

Dráhy tendr vypsaly před rokem, chtějí být díky němu připravené na soutěže a konkurenci v regionální dopravě. Poptávají částečně nízkopodlažní motorové jednotky s obsaditelností minimálně 110 sedících cestujících, maximální rychlost má být nejméně 120 kilometrů v hodině. V požadavcích je i vybavení ETCS.

Dráhy budou kupovat nové motoráky po dlouhých letech. Zatím poslední podobnou investicí dopravce byl kontrakt z roku 2011, v jehož rámci koupil 31 jednotek LINK II za dvě miliardy od polského výrobce Pesa Bydgoszcz.

Tagy České dráhy motorové jednotky Top
86 komentářů