Autobusové nádraží v Litovli prošlo proměnou pro 21. století

Modernizované autobusové nádraží v Litovli. Foto: ČSAD OstravaModernizované autobusové nádraží v Litovli. Foto: ČSAD Ostrava

Cestující se dočkali nové čekárny, nádraží je kompletně bezbariérové.

Společnost ČSAD Ostrava dokončila velkou modernizaci autobusového nádraží v Litovli. Cestující se dočkali pohodlnějšího zázemí. Proměna trvala pět měsíců.

Litovel má konečně moderní autobusové nádraží a věřím, že cestující budou se zázemím spokojeni. Jsme rádi, že se společnosti ČSAD Ostrava, která nádraží vlastní a provozuje, podařilo dostát termínům, ke kterým se zavázala,“ říká starosta města Litovel Viktor Kohout.

Modernizace nádraží ze 60. let minulého století začala loni v srpnu. V rámci modernizace získalo autobusové nádraží především nové zázemí pro cestující i pro řidiče, osm odjezdových stanovišť a tři výstupní stanoviště. Ve výpravní budově se nachází plně klimatizovaná čekárna pokrytá wi-fi, informační kancelář, zázemí pro řidiče a toalety. Vše je řešeno bezbariérově, cestující s tělesným hendikepem mají k dispozici toaletu na tzv. euroklíč.

Také informační systém pro cestující je uzpůsoben osobám se zhoršenou schopností orientace, seniorům i dětem. Celý prostor autobusového nádraží pokrývá kamerový systém, což také přispěje k bezpečí cestujících.

Modernizace autobusového nádraží byla dost významně ovlivněna kovidovým obdobím a delší čas, než jsme čekali, zabralo také vyřízení stavebního povolení. Díky bezvadné spolupráci s dodavateli stavby, kterými byly společnosti Kareta a Cubespace, se ale podařilo stavbu samotnou zvládnout velmi rychle,“ říká k průběhu modernizace litovelského autobusového nádraží Petr Nemrava, člen představenstva ČSAD Ostrava. „Po dokončení stavby v prosinci loňského roku jsme zažádali o povolení k předčasnému užívání před kolaudací. To jsme obdrželi v lednu a 1. února jsme zahájili ostrý provoz,“ dodává Petr Nemrava.

Autobusové nádraží v Litovli je společně s vlakovým nádražím významným dopravním uzlem. Týdně odbaví téměř 300 spojů, což znamená asi 4 500 cestujících.

Modernizované autobusové nádraží v Litovli. Foto: ČSAD OstravaModernizované autobusové nádraží v Litovli. Foto: ČSAD OstravaModernizované autobusové nádraží v Litovli. Foto: ČSAD Ostrava
Tagy ČSAD Ostrava Litovel
30 komentářů