Autobusová revoluce v Karlovarském kraji. Vyjíždí 170 nových autobusů

Nové autobusy pro Karlovarský kraj. Foto: FB Petra KulhánkaNové autobusy pro Karlovarský kraj. Foto: FB Petra Kulhánka

Všechny autobusy jsou na zemní plyn.

Cestující v Karlovarském kraji čeká od 1. ledna zásadní změna v autobusové dopravě. Na všechny linky vyjede celkem 170 nových nízkopodlažních autobusů s pohonem na zemní plyn a většinu linek převezme Dopravní podnik Karlovy Vary.

Z celkem 170 autobusů je 109 midibusů FCLLI CNG pro 30 cestujících od společnosti Rošero (dodavatelem je společnost Dekstra), jde o upravená vozidla Iveco Daily. SOR Libchavy dodal 61 autobusů SOR ICN 10,5, které pojmou 70 cestujících. Část vozidel bude vybavena tažným zařízením, část připravena na montáž skiboxu a nosiče kol.

Kraj nákup nových autobusů zaplatil z evropské dotace, dopravcům je bude pronajímat. S novým rokem dojde také ke změně jízdních řádů meziměstských linek v regionu a sjednocení způsobu odbavení.

170 nových autobusů. Karlovarský kraj čeká od ledna velká proměna regionální dopravy

Nejvíce linek zajistí DPKV

„Našim cílem bylo vytvořit systém trvale udržitelné a ekologicky šetrné hromadné autobusové dopravy. Kromě toho, že budou autobusy nízkoemisní, nabídnou občanům řadu dalších výhod, které zajistí komfort při cestování. Budou vybaveny klimatizací, wi-fi připojením a USB nabíječkami pro dobití mobilního telefonu a dalších zařízení. Zároveň bude možné sledovat jejich polohu, což přispěje k větší bezpečnosti přepravovaných osob,“ uvedl neuvolněný člen zastupitelstva Karlovarského kraje pro oblast dopravy a silničního hospodářství Jan Bureš.

Platné jízdní řády linek zapojených do Integrované dopravy Karlovarského kraje (IDOK) jsou rozděleny do šesti oblastí: Karlovarsko, Sokolovsko, Chebsko (provozuje Dopravní podnik Karlovy Vary), Bochovsko (dopravce Pechočiaková-ZEPRA) Toužimsko (dopravce Cvinger bus) a Žluticko (dopravce VV autobusy). Součástí IDOK je také nová linka Praha, Zličín – Karlovy Vary, terminál společnosti Transdev Střední Čechy, která poprvé vyjela se změnou jízdního řádu v prosinci. „Nové jízdní řády linkové autobusové dopravy na rok 2024 vycházejí z těch aktuálně platných. Změny jsme se snažili udělat co možná nejmenší, ale byly nutné hlavně s ohledem na potřeby dopravní obslužnosti a provozně-technických požadavků nových autobusů,“ doplnil Jan Bureš.

Přehled jízdních řádů, podle kterých budou autobusy jezdit až do 31. 12. 2024 (mimo linky do Prahy, jež má platnost do 30. 11. 2024), najdou zájemci na webu Integrované dopravy Karlovarského kraje.

Tagy IDOK Integrovaná doprava Karlovarského kraje Karlovarský kraj
54 komentářů