170 nových autobusů. Karlovarský kraj čeká od ledna velká proměna regionální dopravy

Nové autobusy pro Karlovarský kraj. Foto: FB Petra KulhánkaNové autobusy pro Karlovarský kraj. Foto: FB Petra Kulhánka

Od 1. ledna bude v autobusech v kraji i jednotný systém odbavení cestujících.

Karlovarský kraj finišuje s přípravami na velké změny v regionální dopravě, které nastanou 1. ledna 2024. Cestující začnou vozit úplně nové autobusy od společností SOR Libchavy a Rošero, na většině tras bude jezdit nový dopravce.

První nové autobusy s pohonem na stlačený zemní plyn představil kraj včera na slavnostní akci v prostorách autobusového terminálu na Dolním nádraží v Karlových Varech. Hodnota zakázky je 1,3 miliardy korun.

Kraj pořizuje nové autobusy s dotací z Integrovaného operačního programu, která pokryje 85 % nákladů. Deseti procenty se podílí na financování kraj, pěti procenty stát. „Díky historicky největší dotaci dosahující téměř 600 milionů korun, kterou se nám podařilo získat z fondů Evropské unie, jsme mohli nejenom pro obyvatele našeho regionu, ale pro všechny, kteří jezdí na našich pravidelných linkách, nakoupit moderní CNG autobusy. Našim cílem bylo vytvořit systém trvale udržitelné a ekologicky šetrné hromadné autobusové dopravy. Postupně tak dojde k úplnému vyřazení všech vozidel využívajících staré klasické naftové motory,“ uvedl neuvolněný člen Zastupitelstva Karlovarského kraje pro oblast dopravy a silničního hospodářství Jan Bureš.

Hlavní část nové flotily budou tvořit midibusy

Z celkem 170 autobusů bude 109 midibusů FCLLI CNG pro 30 cestujících od společnosti Rošero (dodavatelem je společnost Dekstra), jde o upravená vozidla Iveco Daily. SOR Libchavy dodává 61 autobusů SOR ICN 10,5, které pojmou 70 cestujících. Část vozidel bude vybavena tažným zařízením, část připravena na montáž skiboxu a nosiče kol.

„Požadavky na to, jak mají být autobusy vybavené a jak mají vypadat nebyly jednoduché, ale snažili jsme se co nejvíce zohlednit poměr kvalita versus cena. Vzhledem k horskému terénu našeho kraje jsme nakonec zvolili autobusy s komfortní, lehce ovladatelnou manuální převodovkou, která umožňuje zkušenému řidiči i uspořit pohonné hmoty,“ dodal Bureš.

Všechna vozidla budou pro zajištění komfortu cestujících vybavena klimatizací. Kromě připojení k síti wifi si zde bude možné také nabít mobilní telefon a další elektronické příslušenství pomocí USB nabíječek. Chybět nebude ani informační systém se sledováním polohy autobusu a kamery, které přispějí k větší bezpečnosti přepravovaných osob.

Stejné odbavení v celém kraji

Zařazení nových autobusů přinese i velkou změnu dopravce. Většinu bude provozovat Dopravní podnik Karlovy Vary. Bochovsko, Žluticko a Toužimsko pak budou obsluhovat lokální dopravci: VV autobusy,  PECHOČIAKOVÁ – ZEPRA a Cvinger bus.

Velké střídání dopravců v Karlovarském kraji. Většinu linek zajistí bez soutěže DPKV

Pro cestující dojde i ke změně odbavení, sjednotí se odbavovací systém napříč celým krajem. „Znamená to tedy, že pravidelným cestujícím nabízíme možnost vyhotovení jednotné dopravní karty, na kterou lze nahrát příslušný tarif (pokud již nevlastní Karlovarskou, Mariánskolázeňskou, Chebskou, Plzeňskou kartu nebo IN Kartu Českých drah). Na každou tuto kartu si mohou cestující nechat nahrát finanční prostředky a používat ji jako elektronickou peněženku, prostřednictvím které si mohou hradit jednotlivé jízdné. Další možností je si na tuto kartu nahrát příslušnou tarifní zónu IDOK pro danou oblast např. ve formě měsíčního kuponu. Novinkou je možnost hradit jízdné platební kartou přímo v autobusech,“ podotkl předseda představenstva Dopravního podniku Karlovy Vary Jiří Vaněček.

Nové autobusy pro Karlovarský kraj. Foto: FB Petra KulhánkaNové autobusy pro Karlovarský kraj. Foto: FB Petra KulhánkaNové autobusy pro Karlovarský kraj. Foto: FB Petra KulhánkaNové autobusy pro Karlovarský kraj. Foto: FB Petra KulhánkaNové autobusy pro Karlovarský kraj. Foto: FB Petra KulhánkaNové autobusy pro Karlovarský kraj. Foto: FB Petra Kulhánka

Autobusy pro Karlovarský kraj má dodat SOR, menší Dekstra a Rošero

Tagy Dekstra Dopravní podnik Karlovy Vary Karlovarský kraj Rošero SOR Libchavy
44 komentářů