Autobusová krize v Ústeckém kraji. Další spoje nevyjedou, jízdné bude zdarma

Autobus SOR v barvách pro linky v Ústeckém kraji. Foto: Kr-ustecky.czAutobus SOR v barvách pro linky v Ústeckém kraji. Foto: Kr-ustecky.cz

Ústecký kraj našel náhradu na části spojů na Vejprtsku, Podbořansku a Lounsku po společnosti TD Bus, která tento týden vypověděla

Ústecký kraj našel náhradu na části spojů na Vejprtsku, Podbořansku a Lounsku po společnosti TD Bus, která tento týden vypověděla kraji smlouvu. Cestující čeká od pondělí v řadě případů velká omezení, na některých linkách nevyjede ani jeden spoj.

Podle tiskové zprávy kraje dojde k plné zajištění dopravní obslužnosti na Podbořansku a v oblasti Lounsko- západ. Smůlu ale mají cestující na Chomutovsku a Vejprtsku. Tam kraj zatím nenašel náhradního dopravce a škrtá zhruba polovinu spojů. Například na lince Chomutov – Klášterec nad Ohří vyjede v pondělí z osmi spojů jediný. Z Vejprt do Buchholzu nepojede jediný spoj.

Po Litoměřicku jde o další oblast, kde kvůli rychlejšímu konci cestující přijdou o značnou část spojů. „Chtěl bych poděkovat dopravcům za vstřícnost, díky které jsme během jednoho pracovního dne dokázali zajistit maximum možného pokrytí autobusových linek. Cestujícím na Vejprtsku mohu slíbit, že se ve spolupráci s dopravcem budeme snažit v co nejkratší době rozšířit dopravu do původního stavu,“ řekl náměstek pro dopravu Jaroslav Komínek. Kraj neuvedl, jací dopravci výpadek TD Busu pokryjí.

Situaci má pomoci částečně řešit i železniční dopravce GW Train Regio, která bude u rychlíků z Mostu do Plzně mimořádně zastavovat v zastávkách Stebno a Petrohrad.

Dopravní obslužnost zajistí ve zmíněných oblastech různí dopravci, autobusy tedy nebudou v jednotném zeleném designu, ale budou označeny číslem linky, tak jak jsou cestující zvyklí. Po dobu zajištění dopravy v nouzovém režimu nebude vybíráno jízdné. Ústecký kraj s odstoupením od smlouvy společností TD Bus nesouhlasí. Radní trvají na tom, že odstoupení od smlouvy je neplatné.

Kompletní přehled změn v jízdních řádech a spoje, které nevyjedou, jsou na stránkách Dopravy Ústeckého kraje.

Tagy autobusová krize Ústecký kraj TD Bus Ústecký kraj zajištění dopravní obslužnosti Ústeckého kraje
19 komentářů