Austrian narazil s reklamou na udržitelné lety, podle soudu klamal klienty

Letadla společnosti Austrian Airlines na vídeňském letišti. Zdroj: Austrian AirlinesLetadla společnosti Austrian Airlines na vídeňském letišti. Zdroj: Austrian Airlines

Lety rakouského dopravce do Benátek měly být poháněny stoprocentně udržitelným palivem, dle rozsudku je však z obnovitelných zdrojů pouze pět procent paliva.

Letecká společnost Austrian Airlines podle rozhodnutí rakouského soudu klamala své klienty. Rakouský dopravce totiž ve svých reklamách tvrdil, že jeho lety do Benátek budou poháněny stoprocentně udržitelným palivem. Ve skutečnosti je však dle rozsudku z obnovitelných zdrojů pouze pět procent paliva. O rozsudku informovala ČTK.

Rozhodnutí soudu musí aerolinka zveřejnit na internetových stránkách a sociálních sítích, kde klamavou reklamu publikovala. Nevyhne se ani zaplacení právních nákladů sdružením na ochranu spotřebitelů, která na ni kvůli reklamě podala začátkem roku žalobu.

Podle právničky sdružení Barbary Bauerové není v současné době technicky možné provozovat lety bez emisí oxidu uhličitého se stoprocentně udržitelným leteckým palivem. Austrian na rozsudek reagoval slovy, že měl poskytnout jasnější informace. Údajně jej zohlední v současných i budoucích reklamách.

Letecké společnosti na trend udržitelnosti v posledních letech masivně naskakují. Často na něm staví značnou část právě oněch reklam a prezentování sebe samých. Dostávají se však kvůli tomu do křížku nejen s ekologickými aktivisty, kteří je naopak za přístup k životnímu prostředí ve velkém kritizují.

O tom, že už i letecká doprava hledá cesty na přechod k udržitelnosti, však není pochyb. Kupříkladu Evropská unie chce dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2050. Úplný přechod na čistější paliva by však podle odborníků mohl vyjít až na stovky bilionů korun. Zatím je však vše ve fázi vývoje, maximálně testování či nasazení v naprostém minimu případů. Aktuálně existují snahy přejít v letectví například na elektrický, hybridní či vodíkový pohon. Vše si však ještě vyžádá svůj čas a peníze.

Letadlo společnosti Austrian Airlines.
Zdroj: Austrian AirlinesLetadla společnosti Austrian Airlines na vídeňském letišti.
Zdroj: Austrian AirlinesLetadlo společnosti Austrian Airlines.
Zdroj: Austrian Airlines
Tagy Austrian Austrian Airlines paliva Rakousko udržitelné letecké palivo
30 komentářů