Qantas obnovil po více než čtvrt roce mezinárodní lety na Nový Zéland, zítra se po dlouhé pauze chystá do Londýna

Boeing 787-9 před odletem z Londýna. Foto: QantasBoeing 787-9 před odletem z Londýna. Foto: Qantas

Návrat na pravidelné dálkové linky plánuje australský dopravce až v červenci příštího roku.

Letecká společnost Qantas po čtyřech měsících obnovila mezinárodní lety, zítra se chystá k prvnímu dálkovému letu s cestujícími po téměř půlroční pauze.

V pátek Qantas vypravil první let na Nový Zéland do Aucklandu. Lety zatím nabízí pouze dvakrát týdně. Obě země pomalu uvolňují opatření proti šíření koronaviru.

Od zítřka se Qantas vrací i do segmentu dálkových letů. Jde ale o dočasný návrat: kvůli repatriaci australských občanů do země. Provoz pravidelných dálkových linek dopravce chystá až na příští červenec.

Speciální lety vypraví po dohodě s australskou vládou, do své vlasti mají dostat až 1315 občanů země, kteří se měsíce marně snaží dostat domů. Austrálie má stále přísná karanténní opatření, která omezují počet cestujících na každém letu ze zahraničí, a proto je pro řadu lidí nemožné se do země dostat.

Qantas chystá celkem osm letů: čtyři z Dillí, tři z Londýna a jeden z Johannesburgu. Zamíří do Darwinu na severu země, kde musí všichni cestující zůstat dva týdny v karanténě. Cestující současně musí podstoupit nejpozději 48 hodin před odletem test, zda nejsou nakaženi koronavirem, jinak nemohou do letadla nastoupit. Celou dobu letu musí být v roušce.

Cena letenky nebude nízká: jednosměrná z Londýna vyjde na 2150 australských dolarů (35 tisíc korun), tedy za vyšší cenu, než běžně stály zpáteční letenky mezi Evropou a Austrálií. První let je naplánován na pondělí.

Tagy Qantas
2 komentáře