ANO vyslalo hlídat liberecký dopravní podnik zastupitele, kterého město dříve vyzvalo k rezignaci

Autobus DPMLJ v Bedřichově. Foto: Liberecký krajAutobus DPMLJ v Bedřichově. Foto: Liberecký kraj

Do struktur DPMLJ se vrací člověk s přátelskou vazbou na Jiřího Vařila a účastník zájezdů za fotbalem za cizí peníze.

Velkou proměnou prošla dozorčí rada Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ). Jde o reakci na výsledek komunálních voleb. Mezi dvanácti členy dozorčí rady je kromě hejtmana Martina Půty nově i liberecký zastupitel za ANO 2011 Jaroslav Šrajer.

Ten už v DPMLJ působil jako člen představenstva v době, kterou se zabývá policie a státní zástupce. Šrajer tehdy na post člena rezignoval sám poté, co ho k tomu město vyzvalo. V minulosti rovněž  nerespektoval rozhodnutí libereckých radních. Nyní se stal místopředsedou dozorčí rady.

Šrajer působil v představenstvu DPMLJ v letech 2015 až 2018. Éra tohoto představenstva skončila na jaře 2018 policejním zásahem a obviněním části tehdejšího managementu. Šrajer obviněn nebyl, ale sám rezignoval. V době tohoto představenstva vrcholilo propojování se skupinou BusLine. Šrajer se netají přátelskými vazbami na Jiřího Vařila, který za BusLinem v minulosti stál (nyní opět tvrdí, že je skutečným majitelem).

Na post byl doporučen většinou hlasů zastupitelským klubem, protože celý svůj profesní život věnoval dopravě a je v oboru mezi libereckými zastupiteli nejfundovanějším v oboru dopravy. Jsem přesvědčen, že post bude zastávat řádně včetně ochrany zájmů obyvatel města Liberce,“ řekl předseda klubu zastupitelů ANO 2011 v Liberci Marek Vávra. Na dotaz týkající se jeho vazeb na Vařila neodpověděl.

Hlasování ve stresu

Během Šrajerova působení v představenstvu DPMLJ došlo například k hlasování o výplatě mimořádné kompenzace ve výši 28 milionů korun pro společnost BusLine (ta v minulosti zajišťovala část liberecké MHD). Hned po schválení výplaty dva tehdejší členové představenstva zažádali o revokaci rozhodnutí.  Martin Čulík odkazoval na doporučení liberecké Rady města nepodpořit výplatu, Jaroslav Šrajer přišel s jinou omluvou. „Vzhledem k tomu, že jsem dnes nebyl v optimální fyzické kondici, hlasoval jsem v částečném stresu. Z tohoto důvodu žádám o revokaci mého hlasování,“ uvedl Šrajer v dopise svým kolegům. V druhém písemném hlasování už nehlasoval. Teprve novému představenstvu se pak podařilo zcela zbavit závislosti na BusLine.

Jméno Jaroslava Šrajera, které bylo dlouho spojené s Českými drahami a ČD Cargo, figurovalo i v jiné kauze. Mladá fronta Dnes před časem upozornila, že se účastnil výletu na mezinárodní zápasy FK Jablonec placených společností BusLine nebo přímo klubem spojeným s podnikatelem Miroslavem Peltou. Šrajera tehdy na dozorčí radě konfrontoval Josef Šedlbauer. Vyzval ho, aby objasnil své vazby na BusLine a účast na luxusních zájezdech. „Na dotaz, kdo zájezdy za něj platil, uvedl, že přesně neví,“ sdělila tehdy mluvčí DPMLJ Martina Poršová.

Jaroslav Šrajer si při rozhovoru s MF DNES rozvzpomněl. „Platil to Pelta. Já chodím na fotbal v Jablonci od roku 1981, sám jsem ho kdysi hrával. Bylo to prostě pozvání. Kdybych věděl, kdo všechno tam bude, tak se na podpatku otočím,“ potvrdil redakci Šrajer. Námitku, jestli se ve své funkci necítí podjatý, odmítl. „Jako že bych se nechal koupit dvěma zájezdy? To vylučuji. Znám vlivnější lidi, než byl Pelta. Pro mě by ten zájezd nebyly žádné peníze, vždyť jsem byl dvaatřicetkrát v Bulharsku,“ reagoval politik. Posléze přiznal, že jej hlavní akcionář DPMLJ (město Liberec, pozn. red.) vyzval k rezignaci. „Já to zvážím a asi to udělám. Budu sice za idiota, protože to bude vypadat, že na těch spekulacích něco je, ale už jsem z toho všeho unavený,“ citovala tehdy MF DNES Šrajera.

Šrajer na otázky písemně nereagoval. Neodpověděl ani primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

8.2. kontaktoval telefonicky autora textu Marek Vávra, předseda klubu zastupitelů ANO v Liberci. Vysvětlil, že mu volali z Prahy a dožadoval se zveřejnění kompletní reakce. I když netušíte, z jakého důvodu někdo v Praze řeší liberecké členy ANO, jeho žádosti vyhovujeme. 

Vyjádření Marka Vávry

Pan Šrajer podle ověřených informací  nebyl nikdy v dané kauze obviněn, veden jako podezřelý, veden jako svědek a ani nebyl PČR nikdy předvolán k výslechu či podání vysvětlení.

Na post byl doporučen většinou hlasů zastupitelským klubem, protože celý svůj profesní život věnoval dopravě a je v oboru mezi libereckými zastupiteli nejfundovanějším v oboru dopravy.

Jsem přesvědčen, že post bude zastávat řádně včetně ochrany zájmů obyvatel města Liberce.

Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ
76 komentářů