Amsterdam snižuje rychlost na 30 km/h. Budeme tišším a bezpečnějším městem, věří radnice

Omezení rychlosti v Amsterdamu. Foto: Gemeente AmsterdamOmezení rychlosti v Amsterdamu. Foto: Gemeente Amsterdam

Omezení rychlosti se týká i lidí na kolech či koloběžkách.

Řidiče v Amsterdamu čeká od pátku 8. prosince jedna z největších změn v historii. Radnice se již dříve rozhodla ve většině ulic snížit maximální rychlost z 50 na 30 km/h, v pátek začnou nová pravidla platit. Od opatření si vedení města slibuje snížení počtu nehod i menší hluk z automobilové dopravy.

Definitivní termín spuštění nového opatření oznámila radnice na svých stránkách. Poslední dva měsíce probíhala instalace dopravního značení. Snížení rychlosti není plošné, týká se zhruba čtyř pětin ulic. Kompletní mapa je zde.

Pomalejší jízdou pomáháte zajistit, aby se v našem městě mohl každý pohybovat bezpečně a bezstarostně,“ vysvětluje svým občanům radnice. V materiálu ke snížení rychlosti současně vysvětluje na jednoduchém fyzikálním příkladu přínosy takového opatření. „Při rychlosti 30 kilometrů za hodinu je brzdná dráha o polovinu kratší (13 metrů) než při rychlosti 50 kilometrů za hodinu (27 metrů). Při maximální rychlosti 30 kilometrů v hodině tedy očekáváme o 20 až 30 procent méně vážných nehod. Šance, že chodec při této rychlosti nehodu přežije, je 95 procent. Navíc si myslíme, že hluk z dopravy se sníží na polovinu. Město se stane klidnějším a pobyt venku bude příjemnější,“ zdůvodnila radnice razantní opatření.

Pro MHD budou vyhrazeny speciální pruhy, ve kterých pojedou autobusy rychlostí 50 km/h. Rychlostní omezení platí nejen pro automobily, ale také lidi na kolech, elektrokolech či koloběžkách včetně provozu na cyklostezkách.

Organizace Oliver Wyman Forum minulý týden prohlásila Amsterdam jako druhé nejlepší město v oblasti mobility. Vítězem se staly Helsinky. Praha v seznamu není.

Tagy 30 km/h Amsterdam
243 komentářů