Amsterdam a Londýn poprvé spojil přímý vlak, skončil přestup v Bruselu

Vlak EuroStar v Londýně na St. Pancar International. Foto: Dutch Embassy in UKVlak EuroStar v Londýně na St. Pancar International. Foto: Dutch Embassy in UK

Cestující z Amsterdamu do Londýna mohou od dnešního dne poprvé využít k cestě mezi nizozemským a britským hlavním městem přímý

Cestující z Amsterdamu do Londýna mohou od dnešního dne poprvé využít k cestě mezi nizozemským a britským hlavním městem přímý vlak. První spoj společnosti Eurostar odstartoval v nejméně vhodnou dobu: kvůli opatřením proti šíření covid-19 jím jelo jen pár cestujících.

Nové přímé spojení vzniklo dva roky poté, co už jednotky Eurostar do Amsterdamu zajíždí. Opačným směrem ale cestující dosud vždy museli projít v Bruselu bezpečnostní a pasovou kontrolou, což cestu zdržovalo. Nově probíhá díky dohodě nizozemské a britské vlády kontrola už v Amsterdamu a Rotterdamu. Cestujícím doporučuje dopravce příchod 45-60 minut před odjezdem.

Velká Británie je pátou zemí, do které mohou cestující vlakem cestovat přímo z Amsterdamu. Denně jezdí také vlaky do Belgie, Německa, Švýcarska a Francie, od prosince začne jezdit noční vlak do Rakouska.

Aktuální poptávku omezují karanténní opatření: po příjezdu do Londýna musí být cestující 2 týdny v karanténě, do Amsterdamu 10 dní. Dopravce i přes nepříznivé podmínky rozhodl spojení rozjet, i když v omezeném rozsahu: zatím půjde o dva spoje denně, o víkendech nejede žádný. Z Amsterdamu trvá cesta na nádraží St. Pancras v Londýně 4 hodiny a 9 minut, z Rotterdamu 3 hodiny a 29 minut.

Tagy Amsterdam Amsterdam - Londýn Eurostar Nizozemsko Velká Británie vysokorychlostní železnice
24 komentářů